Comisia juridică a Senatului a aprobat, luni, la dezbaterea legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară, ca Executivul să poată decide prin ordonanţă înlocuirea impozitului minim, aplicabil tuturor firmelor, cu un impozit forfetar, impus în anumite domenii.
Senatorii din Comisia juridică au adoptat, cu amendamente, cu cinci voturi "pentru" şi un vot "împotrivă", aparţinând senatorului PNL Ioan Ghişe, proiectul propus de Executiv.
Secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, a explicat că acest impozit forfetar va fi aplicat în special în domeniile de activitate în care evaziunea fiscală este ridicată, el dând ca exemplu restaurantele şi hotelurile.
"Sunt ferm convins că impozitul forfetar şi nu impozitul minimal, cel care în mod eronat a fost folosit sub titulatura de impozit forfetar în anul 2009, nu va fi o pârghie care să descurajeze aceste activităţi, ci care, dimpotrivă, să scoată la iveală întreaga activitate a acestor activităţi economice", a spus Iliescu.
El a precizat că o ordonanţă în acest domeniu ar putea fi adoptată între promulgarea legii de abilitare şi 1 februarie, când începe sesiunea ordinară a Parlamentului.
La propunerea reprezentanţilor Guvernului care au participat la şedinţa Comisiei juridice, alături de cele cinci domenii în care Guvernul va putea emite ordonanţe în timpul vacanţei parlamentare - finanţe publice şi economie, justiţie, sănătate, transporturi şi mediu - a fost introdus un nou domeniu, respectiv agricultura.
Astfel, Executivul va putea emite ordonanţe pentru sprijinirea activităţilor în domeniul agricol prin ajutoare de stat acordate în anul 2010, care să susţină creşterea producţiei agricole, pentru scăderea şomajului în zona rurală şi pentru asigurarea securităţii alimentare a populaţiei.
Senatorii au eliminat din proiectul de lege, la propunerea senatorului PDL Ioan Ruşeţ, posibilitatea ca Executivul să modifice şi să completeze, printr-o ordonanţă, în timpul vacanţei parlamentare, Ordonanţa de urgenţă 81/2007 pentru accelerarea procedurii de acordare a despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv.
Senatorii au apreciat că Guvernul nu poate adopta o ordonanţă în acest domeniu, deoarece domeniul de reglementare este unul organic, iar actul normativ ar fi neconstituţional.
Modificarea preconizată iniţial de Executiv viza revenirea a două unităţi care fuseseră trecute la Fondul Proprietatea la Ministerul Economiei.
La propunerea ministrului de resort, senatorii au eliminat de la capitolul Mediu posibilitatea adoptării de către Executiv a unei ordonanţe pentru aplicarea unor măsuri privind taxa de poluare pentru autovehicule, secretarul de stat Valentin Iliescu explicând că Executivul a adoptat săptămâna trecută o ordonanţă de urgenţă în acest domeniu.
În cadrul dezbaterilor, Iliescu a dat asigurări că Guvernul va da dovadă de moderaţie şi va emite ordonanţe doar acolo unde este necesar.
Senatul se va întruni, miercuri, în plen, în sesiune extraordinară pentru adoptarea proiectului de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în timpul vacanţei parlamentare.