Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, în plen că nu doreşte să vorbească despre Guvern ca să nu se repete, ţinând să critice ameninţările la adresa statului de drept cauzate de Băsescu şi Boc care "pune biciul pe parlamentari" şi menţionând că Executivul va trece fără votul PNL.
"Nu voi vorbi despre Guvernul dumneavoastră pentru că obişnuiesc să vorbesc o singură dată despre acelaşi lucru, în aceleaşi coordonate, aceiaşi conjunctură. Despre Guvernul dumneavoastră am vorbit la moţiunea de cenzură pe care am iniţiat-o şi dat fiind că Guvernul dumneavoastră nu s-a schimbat de atunci, nu se schimbă nici poziţia noastră politică de atunci. A vorbi de două ori despre acelaşi lucru înseamnă să-ţi iei riscul să fii inconsecvent şi din acest motiv azi nu voi vorbi despre Guvernul pe care suntem chemaţi să-l învestim", a susţinut Crin Antonescu.
El a subliniat că Guvernul va trece fără votul liberalilor şi a ţinut să vorbească despre statul de drept, regimul democratic, pluralism şi libertate în România la 20 de ani de la Revoluţie, "pentru că trebuie".
"E un Guvern care va trece, se ştie, nu cu votul nostru, ci cu votul unei majorităţi a cărei alcătuire s-a făcut în mod făţiş pe oficializarea unor criterii condamnabile. Dacă am susţinut alt mod şi altă viziune de guvernare decât a preşedintelui care a câştigat, cum puteţi avea pretenţia să sărim gardul la modul dumneavoastră de a guverna?", a afirmat liderul PNL.
Liderul PNL a ţinut să facă o paralelă între comportamentele faţă de Parlament ale unor lideri din istoria universală Oliver Cromwell şi Napoleon Bonaparte, dar şi atitudinea preşedintelui rus Boris Elţin care "a tras pur şi simplu cu tunul în Parlament" şi declaraţiile premierului Boc care a spus că "pune biciul pe parlamentari".
"Într-o ţară din Europa un prim-ministru odată s-a dus la târg şi a târguit un bici şi a rostit următoarele vorbe care aveau caracter public, de îndemn şi caracter politic: «Ia să luăm un bici, să punem biciul pe parlamentari!». Drama politică a României e diferenţa dintre tun şi bici, loviturile în care Cromwell, Napoleon şi Elţin îşi asumau personal trasul cu tunul şi situaţia în care în România, deşi omul respectiv era premier şi va mai fi, nici măcar nu ţine biciul cu mâna lui, ci era trimis să spună asta", a spus Antonescu, menţionând că nu îşi va îndrepta criticile nici către Boc, nici către cel care îl punea să spună de bici, Traian Băsescu.
El a menţionat că nu sunt de vină nici preşedintele Băsescu, nici Emil Boc pentru că în viaţa publică românească o asemenea afirmaţie nu a strânit nicio emoţie, ci "a trecut la capitolul anecdote, glume bune, la capitolul făcutul cu ochiul", "după cum nu e de vină Băsescu că în România trăim aşezat, consacrat, tacit, fără acte în regulă, într-o republică prezidenţială".
"Astăzi a devenit un punct de reper în discursul politic din România şi la dreapta şi la stânga şi la putere şi în opoziţie că trebuie executată voinţa preşedintelui, că guvernează doar cine vrea preşedintele, că parchetele trebuie să înceapă sau nu urmărirea penală doar când vrea preşedintele cu precizie calendaristică, că poţi să fii săltat de pe stradă dacă vrea preşedintele, că poţi să fii eliberat dacă vrea preşedintele României şi că trebuie să facem modernizarea statului pentru că aşa vrea preşedintele şi pentru că e frumos, pentru că trebuie să guvernăm toţi pentru că aşa vrea preşedintele României", a spus Antonescu.
El a criticat şi faptul că modernizarea statului român este făcută de un singur om ajutat de un "partid unic", susţinând că România nu reuşeşte după 20 de ani să se desprindă "de fantoma partidului unic".
"Acum avem PD care ne spune foarte clar care e programul de modernizare a României, un singur partid serveşte interesul naţional, un singur partid trebuie să controleze resursele economice ale României, Parlamentul, Guvernul, toţi primarii trebuie să meargă la un partid şi cine e parlamentar de nădejde trebuie să se ducă la acest partid. Eşti la guvernare, accepţi să sprijini Guvernul sub toate formele? Serveşti interesul naţional. Nu? Eşti împotriva interesului naţional, or eu spun în numele partidului meu şi o voi spune totdeauna că în exact aceeaşi măsură în care ţara are nevoie de un Guvern are nevoie şi de opoziţie", a spus liberalul.
El a adăugat că în aceste zile românii sunt "în faţa unui elogiu public" din ce în ce mai frecvent, "un elogiu al şmecheriei şi al oportunismului". "Cine e la putere e şmecher, e bine, cine rămâne în opoziţie e un prost, că partidul destinat opoziţiei piere, că partidul care e la putere e supus înfloririi", a adăugat Antonescu.
"Suntem în faţa unui pericol pentru statul de drept, pentru democraţie, pentru libertate. Şi acest pericol e generat nu de un om, nu de camarila sa, nu de un partid, ci de faptul că restul clasei politice din România, al societăţii româneşti nu pare a avea suficientă forţă de a rezista şi a apăra lucruri pentru care în urmă cu 20 de ani au murit oameni. Îmi cer scuze alegătorilor liberali pentru cei care au plecat în partea cealaltă, le cer scuze pentru colegii liberali care în urmă cu o lună jumătate au votat împotriva unor miniştri, ieri pentru, deşi miniştrii nu se schimbă într-o lună jumătate. Cer scuze rudelor, prietenilor celor care ţin la memoria morţilor, azi suntem mult prea aproape în caricatură şi de Nicolae Ceauşescu, şi de Marea Adunare Naţională, şi de presa omagială, şi de lipsa de criterii", a conchis Antonescu, menţionând că astăzi este o altă nomenclatură "bazată pe alte criterii de slugărnicie".