România trebuie să respecte clauzele acordului cu FMI şi cu Uniunea Europeană, care prevede ca politica salarială şi socială să fie restrictivă, pentru cel puţin trei ani, a declarat Sebastian Vlădescu, la audierea pentru preluarea postului de ministru al Finanţelor Publice.
"Politica salarială şi socială va trebui să fie din păcate restrictivă. Va trebui să fie restrictivă pe cel puţin trei ani, bineînţeles compensat cu măsuri sociale pentru păturile cu venituri scăzute şi foarte scăzute. Echilibrarea socială va fi foarte importantă în 2010", a spus Vlădescu.
El şi-a început expunerea în faţa parlamantarilor din Comisiile reunite de buget-finanţe arătând că în ciuda situaţiei dificile din punct de vedere economice România are o ancoră în acordul cu FMI şi Uniunea Europeană.
"Un prim lucru pe care trebuie să-l fac la Ministerul Finanţelor Publice este de a respecta clauzele acordului cu FMI şi UE. Dintr-o primă citire cred că există o posibilitate de flexibilizare, legată de diverse proiecte de dezvoltare inclusiv pentru cele care beneficiază de fonduri europene", a afirmat Vlădescu.
Pe partea politicilor sociale, Vlădescu consideră că sumele cheltuite cu salariile şi asistenţa socială sunt excesive ca pondere în PIB.
"Sunt oarecum excesive şi în context european, chiar pentru ţări cu venituri bugetare de peste 38% din PIB. Sunt cu atât mai mult excesive pentru o ţară ca România cu venituri de 31% din PIB", a arătat Vlădescu.
Deşi a criticat de-a lungul timpului acordul cu FMI, Vlădescu apreciază că acesta a oferit stabilitate monedei naţionale în acest an, precum şi posibilitatea finanţării deficitului bugetar la costuri rezonabile, apreciind că această ancoră este necesară şi în 2010.
El consideră că recesiunea prin care a trecut România a avut în principal cauze externe, dar a menţionat şi fragilitatea economiei, care nu a ştiut să răspundă adecvat la astfel de şocuri.