Cătălin Predoiu, nominalizat pentru un nou mandat la Ministerul Justiţiei, a susţinut, marţi, "că, fără îndoială, ultimele şase - opt luni de confruntare politică au afectat inclusiv agenda reformelor din justiţie care nu aparţine exclusiv Ministerului Justiţiei".
"De la reforma din 2004, principalele atribuţii şi puteri în justiţie le deţine CSM, un adevărat minister paralel", a afirmat Cătălin Predoiu, în faţa membrilor comisiei parlamentare care îl audiază pentru un nou mandat la Ministerul Justiţiei.
În opinia ministrului Predoiu, principalul eşec în zona justiţiei în 2009 a fost nu adoptarea a numai două coduri în loc de patru, ci lipsa unei asumări a unei agende minimale pe justiţie de către întreg spectrul politic. Predoiu a declarat că principala misiune a ministrului Justiţiei este să caute un consens între toate partidele politice pentru ca gendă minimală să fie susţinută în Parlament.
"Partidele politice, primul-ministru şi Guvernul în ansamblul său, dar şi Parlamentul trebuie să declare şi să trateze justiţia ca pe un domeniu prioritar de interes naţional pentru care să ne concentrăm atenţia şi să alocăm resurse. Cred că este important ca, la rândul lor, CSM şi asociaţiile profesionale, magistraţii însişi să accepte evidenţa existenţei unor serioase probleme de integritate şi profesionalism în sistem şi să ia măsuri concrete pentru eradicarea acestora", a subliniat Predoiu.
El a adăugat că, în scopul căutării consensului politic pentru justiţie şi al continuării reformelor, ţine să-şi reafirme echidistanţa politică faţă de toate partidele, grupurile parlamentare şi centrele de putere politică în sens larg.
"Toate actele mele administrative sau de politică publică din mandatele precedente au păstrat acest caracter. Înţeleg să exercit şi acest nou mandat în condiţii de deplină echidistanţă politică", a conchis Predoiu.