Mihail Dumitru, desemnat ministru al Agriculturii, a declarat, marţi, la audierile comisiilor parlamentare, că are ca priorităţi, printre altele, găsirea unor noi forme de sprijin, care să înlocuiască subvenţiile europene, eliminate din 2010, şi plata la timp a banilor către fermieri.
"De la 1 ianuarie 2010, ne aflăm la un moment de cotitură în dezvoltarea politicilor naţionale. Principala mea prioritate ca ministru al Agriculturii este să văd care este starea unor forme de ajutor ale Comisiei Europene şi să le pot înlocui cu altele", a spus Dumitru.
El a declarat că altă prioritate este finanţarea europeană şi plata la timp a banilor către fermieri. "Trebuie să creăm o predictibilitate a acestor plăţi. În momentul când începem ciclurile de producţie trebuie să fim siguri că vin banii şi să nu mai întârziem cu plăţile", a spus ministrul desemnat al Agriculturii.
El a precizat că urmăreşte şi o eficientizare a structurilor ministerului, în special a acelora care se ocupă de gestionarea politicilor agricole.
O altă ţintă a acestuia este restructurarea sectorului agricol şi agro-alimentar, astfel încât să se dezvolte cât mai multe ferme de familie.
"Mă voi concentra pe dezvoltarea rurală, pentru ca forţa de muncă să rămână în sectorul rural", a spus Dumitru.
El a adăugat că un alt obiectiv este gestionarea cât mai corectă a banilor, astfel încât România să nu mai poarte eticheta de ţară coruptă.
Dumitru a vorbit şi despre crearea camerelor agricole, obiectiv pe care l-a numit "un proiect ambiţios" şi pe care a promis să îl analizeze.
Întrebat de ce agricultorii primesc în foarte mică măsură credite bancare, Dumitru a răspuns că băncile manifestă o reticenţă faţă de acest sector al economiei. "Aici (în agricultură - n.r.) există mai multe riscuri, cicluri de producţie mai lungi, o rotire a banilor mai lentă şi oameni mai puţin pregătiţi. Vom încerca să discutăm cu sectorul bancar şi ne vom gândi şi la alte posibilităţi de sprijin, cum ar fi sistemele de creditare subvenţionată, dar în acest caz va trebui să negociem cu Comisia Europeană", a mai spus Dumitru.
Mihail Dumitru a fost avizat, marţi, de comisiile parlamentare de specialitate, pentru funcţia de ministru al Agriculturii.
În favoarea lui Dumitru s-au pronunţat 58 de parlamentari. Ceilalţi 22 de deputaţi sau senatori din comisii s-au abţinut sau nu au votat.
Dumitru a fost audiat, marţi, de patru comisii, două de la Camera Deputaţilor (Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, respectiv Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic) şi două de la Senat (Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală, respectiv cea pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului).
Mihail Dumitru, nominalizat pentru Ministerul Agriculturii, este specialist în economie agrară, iar în prezent lucrează ca negociator-coordonator al Programului de dezvoltare rurală pentru România, la Comisia Europeană.
Dumitru, născut în 8 iulie 1964, la Râul Alb, în judeţul Dâmboviţa, este licenţiat în Economie Agrară al ASE, diplomă obţinută în 1988 şi este doctor în economie.