Guvernul va solicita acordul Comisiei Europene pentru derularea proiectului Roşia Montană, principala problemă fiind legată de utilizarea cianurilor în exploatarea minieră, au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, surse oficiale.
"Exploatarea cu cianuri este principala problemă legată de acest program. Derularea proiectului depinde de acordul Comisiei Europene", au arătat sursele citate.
Programul de guvernare al viitorului Cabinet prevede reevaluarea proiectului Roşia Montană, dar pe baza unor expertize interne şi internaţionale, concomitent cu realizarea unei strategii naţionale pentru valorificarea resurselor minerale non-energetice.
Proiectul Roşia Montană a fost inclus astfel în programul de guvernare, dar într-o formă "atenuată", după negocierile dintre ministrul nominalizat pentru portofoliul Economiei, Adriean Videanu (PDL), şi cel nominalizat pentru Mediu, Laszlo Borbely (UDMR), au declarat surse oficiale.
Ministrul desemnat al Economiei, Adriean Videanu, anunţase încă de săptămâna trecută că va include proiectul minier de la Roşia Montană în programul de guvernare şi că vrea ca acesta să înceapă cât mai curând posibil, cu actualul investitor, compania canadiană Gabriel Resources.
Marţi, la audierile din comisiile parlamentare de specialitate pentru viitorul Cabinet, Videanu a afirmat că doreşte renegocierea deţinerilor statului român în cadrul proiectului Roşia Montană şi că, România, beneficiind de aceste resurse minerale şi având o piaţă la dispoziţie care este piaţa unică, nu are dreptul să rateze valorificarea acestor resurse minerale pe o piaţă extrem de facilă.
Compania canadiană Gabriel Resources deţine 80% din capitalul social al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), în timp ce statul romîn controlează 19,3% din acţiuni, prin compania Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,7% din titluri.
Reprezentanţii RMGC au arătat în luna octombrie că este în derulare o majorare de capital social cu 597,6 milioane de lei, de la 14,99 milioane lei la 612,6 milioane de lei, operaţiune în urma căreia toţi acţionarii îşi vor menţine participaţiile.
Candidatul pentru funcţia de ministru al Culturii, deputatul UDMR Kelemen Hunor, a declarat, marţi, că nu este adeptul proiectului Roşia Montană şi a tehnologiei bazate pe cianuri, iar Ministerul Culturii nu se grăbeşte cu avizele pentru Roşia Montană.
Proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, este unul controversat, contestatarii invocând în special problemele de mediu care ar urma să fie provocate de această investiţie.
În 2008, când Ministerul Mediului era condus de către Attila Korodi (UDMR), Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a insistat ca în Parlament să fie dezbătut în regim de urgenţă proiectul de lege privind interzicerea folosirii cianurilor în activităţile de minerit din România.