Ministrul desemnat pentru Educaţie, Daniel Funeriu, le-a prezentat, marţi, parlamentarilor din Comisiile reunite pentru învăţământ, proiectele Guvernului Boc şi ale sale pentru Educaţie, Cercetare, Tineret şi Sport, reiterând sprijinul pentru Pactul Naţional pentru Educaţie şi Legea sportului.
"Am ocazia să prezint programul de guvernare al Guvernului Boc pe componenta de Educaţie, Cercetare pentru a doua oară, de aceea voi fi mult mai concis. Voi discuta mai pe larg despre componenta Tineret şi Sport pentru că acum Ministerul este comasat. În primul rând vreau să reiterez ataşamentul meu şi al Guvernului faţă de Pactul Naţional pentru Educaţie, Strategia Naţională a Educaţiei care a fost elaborată de Comisia prezidenţuială şi semnată de toate sindicatele, precum şi cu principiile care se regăesc în noua Lege e Educaţiei", a spus Funeriu.
El a menţionat legat de ciclul preuniversitar că are printre obiective dinamizarea ciclurilor de învăţământ, stabilirea unor reguli foarte precise privind procedurile de evaluare, descentralizarea, depolitizarea resurselor umane, flexibilizarea şi dinamizarea politicilor de resurse umane, prioritizarea educaţiei timpurii şi transformarea educaţiei permanente într-o necesitate.
"Am integrat remarcile dumneavoastră din precedenta audiere şi am introdus explicit cei 6% din PIB pentru Educaţie. Am adus clarificări pe componenta de tineret şi sport. În ceea ce priveşte învăţământul universitar, primul efort este acela de recredibilizare", a spus Funeriu invocând unele principii precum diferenţierea misiunii universităţilor, ierahizarea programelor de studii pentru a aloca bani acolo unde există calitate, dinamizarea rectrutării şi a carierelor universitare, întărirea componentei cercetare, finanţarea multianuală dar şi stoparea unor practici cum ar fi "fabricile de diplome".
În privinţa cercetării, Daniel Funeriu a spus că la acest domeniu programul său prevede creşterea bugetului, "distribuţia fodurilor" urmâd să fie distribuit "pe criterii de excelenţă ştiinţifică", anunţând şi o debirocratizare a sistemului, dar şi stimularea resurselor umane din diaspora.
Pentru componenta de Tineret, Funeriu a declarat că "tinerii români au nevoie de modele", menţionând că acest lucru cade şi în sarcina Guvernului şi tot ceea ce ţine de domneiul educaţiei prin politicile de tineret şi de educaţie.
"Voi încerca să trag toate avantajele care reies din această comasare a ministerelor pentru a lega politicile de tineret de politicile de educaţie. Primul lucru de care trebuie să avem grijă este ca tinerii să poată să-şi întemeieze o familie şi să fie implicaţi civic, prin proiecte de voluntariat. Un al doilea lucru este să tragem toate avantajele multiculturalismului din România. Avem 18 minorităţi, cred că este un mare avantaj, şi tinerii trebuie să înţeleagă că diversitatea duce întotdeauna la progres", a mai spus ministrul desemnat invocând şi un alt principiu "egalitatea de şanse între rural şi urban", dar şi adoptarea Legii voluntariatului şi internship-ului.
El a adăugat că la capitolul infrastructură se va ocupa de taberele nefuncţionale.
Despre componenta Sport, Funeriu a a subliniat că va încerca din punct de vedere al resurselor umane, să strângă în jurul Minsterului "competenţele campionilor noştri, care doresc să se implice şi în procesul administrativ"- oameni care ar trebui să fie modele şi care nu sunt implicaţi suficient în viaţa publică.
El a invocat întărirea rolului cluburilor sportive locale, menţionând că o prioritate este şi Legea sportului, dar şi inventarierea infrastrcuturii pentru sport, întărirea sportului la nivel local, integrarea persoanelor cu handicap inclusiv prin sport.
"Voi fi un adept al întăririi rolului sportului în şcoală. Şi sportul de performanţă vor găsi în mine un partener", a conchis Funeriu.