Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu a declarat, marţi, în timpul audierii lui Funeriu, că este necesară o finanţare corespunzătoare la capitolul investiţii ce ţin de Educaţie, invocând datorii pentru şcolile aflate în construcţie şi campusurile şcolare în valoare de un miliard de euro.
În timpul audierii lui Daniel Funeriu, Ecaterina Andronescu (PSD) a ţinut să facă un comentariu legat de bugetul prea mic alocat Educaţiei, susţinând că până la 1 septembrie Ministerul are datorii neachitate în valoare de un miliard de euro.
"Cred că problema financiară este cea mai delicată problemă a sistemului de învăţământ pentru anul care urmează. Asta pentru că vreau să vă subliniez faptul că la 1 septembrie sistemul de învăţământ avea un miliard de euro datorii la şcolile care se aflau în investiţii, datorii neachitate. Nu ştiu dacă de la 1 octombrie până la sfârşitul acestui an au mai fost achitate o parte cel puţin din aceste datorii, dar oricum un miliard de euro este o sumă imensă", a susţinut Andronescu.
Ea a precizat că sunt aproximativ 4.000 de şantiere deschise, care o parte au fost finalizate, restul rămânând la stadiu de şantier, între acestea fiind 162 de campusuri şcolare.
"Problema investiţiilor trebuie să o avem în vedere la buget şi trebuie să ne impunem ca şi comisii reunite punctul de vedere atunci când se va discuta bugetul, în aşa fel încât să avem o finanţare corespunzătoare", a spus Andronescu.
Ea a adăugat că o altă problemă delicată ar fi salarizarea cadrelor didactice, menţionând că ar fi un dezastru dacă profesorii ar mai primi încă 10 zile de concediu fără plată în luna ianuarie.
"La fel de delicată e şi problema salariilor cadrelor didactice, care derivă din legea salarizării, care nu are încă o metodologie, dar trebuie să găsim nişte soluţii într-adevăr încât veniturile să nu scadă. Dacă zvonurile se adeveresc cum că în luna ianuarie profesorii ar fi încă zece zile trimişi acasă ar fi un dezastru pentru şcoala românească", a spus Andronescu.
Fostul ministru a mai ţinut să facă o remarcă referitoare la motivele pentru care România nu are nicio universitate în primele 500 ale lumii, acest lucru fiind în opinia sa cauzat de slaba finanţare.
"Ne întrebăm de ce nu avem nicio universitate în primele 500 din lume, dar nu ne gândim că venitul pe cap de student e de 10 ori mai mic decât ţările cu universităţile din acest top", a conchis Andronescu.