Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat, luni, în Parlament, speranţa că relaţia dintre şeful statului şi Parlament va fi de colaborare pentru servirea interesului general, el invitând la a demonstra românilor că politicienii pun în aplicare voinţa lor, exprimată la referendum.
"Îmi exprim speranţa că relaţiile dintre preşedinte şi Parlament se vor înscrie în limitele colaborării pentru servirea interesului general. Ştiu că o parte a senatorilor şi deputaţilor au privit cu îngrijorare iniţiativa preşedintelui de a convoca referendumul pe tema Parlamentului unicameral şi a scăderii numărului de parlamentari. Doresc să reafirm faptul că unul dintre motivele acestei reforme este tocmai întărirea Parlamentului şi a puterii fiecărui parlamentar în parte, care trebuie făcută în acelaşi timp cu o mai mare transparenţă a activităţii aleşilor", a declarat Băsescu.
El a precizat că alegătorii au dreptul să înţeleagă cât mai uşor cum reprezentantul lor le apără intersele, apreciind că, cu cât va fi mai strânsă legătura dintre alegător şi ales, cu atât prestigiul şi puterea Parlamentului vor creşte.
Băsescu a subliniat, citând textul constituţional, că, în exercitarea mandatului, parlamentarii sunt în serviciul poporului, şi nu al unui partid sau al altuia, sau în serviciul unui grup sau al altuia.
"Rezultatele referendumului ne obligă pe toţi cei care au primit un mandat de la electorat să ţină seama de voinţa clar exprimată de naţiunea suverană. Trebuie demonstrat românilor că punem în aplicare cât mai rapid decizia lor, altfel am fi descalificaţi atât politic, cât şi moral", a subliniat Băsescu.
El a arătat că reforma Constituţiei nu poate fi redusă la reforma Parlamentului.
"E nevoie de o largă dezbatere şi o largă majoritate, cerută şi de mecanismul de revizuire a textului fundamental. Vă invit să vă aplecaţi în spirit nepartizan asupra elementelor de revizuire a Constituţiei, care ne vor ajuta să consolidăm regimul democratic", a mai spus Băsescu.