Preşedintele Traian Băsescu depune jurământul în faţa Parlamentului, pentru al doilea mandat de cinci ani la Cotroceni, luni, când se încheie primul său mandat ca şef al statului.
Şedinţa plenului reunit va începe la ora 15.00, textul pe care îl va rosti şeful statului având următorul conţinut: "Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!".
Băsescu a fost ales pentru al doilea mandat în urma scrutinului din 6 decembrie. Curtea Constituţională a validat, în 16 decembrie, noul mandat, iar decizia de validare a fost citită de Ioan Vida, preşedintele Curţii. Decizia a fost emisă în trei exemplare, unul fiind înmânat şefului statului. Celelate au fost destinate Parlamentului şi publicării în Monitorul Oficial.
În discursul rostit în Parlament în 20 decembrie 2004, Traian Băsescu afirma că va fi un preşedinte al tuturor românilor în una şi aceeaşi Românie, deoarece nu există două Românii, ci doar politicieni care împart România în funcţie de interesele lor.
El a promis atunci că va fi un preşedinte puternic, imparţial, activ, care se va pune la dispoziţia României 24 de ore din 24.
Traian Băsescu preciza, în discursul rostit în urmă cu cinci ani, că, în calitate de preşedinte al CSAT, va introduce în strategia de apărare a ţării lupta împotriva corupţiei la nivel înalt. O prioritate majoră a lui Traian Băsescu era scoaterea instituţiilor statului de sub influenţa politicului.
O altă prioritate era dată de diferenţele dintre mediul urban şi cel rural, care aprecia că trebuie atenuate.
"Nu există mai multe Românii, doar politicieni care împart România în funcţie de interesele lor. Voi promova interesele tuturor românilor (...) Voi fi preşedintele tuturor românilor în una şi aceeaşi Românie", afirma Băsescu.
Traian Băsescu mai spunea atunci că va media fără părtinire şi intransigenţă cu Parlamentul, apreciind că este nevoie de un Parlament activ, care să nu mai fie o anexă a Guvernului, ci care să reprezinte intersele celor care l-au ales şi nu doar ale unor grupuri.
Confiscarea libertăţii presei reprezintă primul pas spre confiscarea libertăţilor cetăţeneşti, declara, de asemenea, Traian Băsescu. El mai dădea asigurări că societatea civilă va avea un sprijin în persoana sa.
Băsescu preciza că va apăra intersele strategice ale României în plan extern şi va face din România un partener cu un cuvînt.
"Apartenenţa la un partid politic nu trebuie să ne împiedice să lucrăm împreună pentru cetăţeni", a mai spus Băsescu.
Băsescu a vorbit, în discursul de învestitură, şi despre importanţa restabilirii relaţiilor României cu diaspora, cu cei peste 6 milioane de români care sînt cetăţeni ai altor state şi care trebuie să simtă că ţara mamă îi regretă.
El mai anunţa că autorităţile de la Bucureşti vor manifesta deschidere faţă de Republica Moldova, astfel încît poporul acestei ţări să simtă că e parte a poporului român. Traian Băsescu anunţa şi că România va dezvolta relaţii privilegiate cu Marea Britanie şi SUA.
"Vom trăi bine într-o Românie a românilor, într-o Românie europeană. Aşa să ne ajute Dumnezeu!", îşi încheia Traian Băsescu discursul rostit în 20 decembrie 2004.