România ar putea primi, în 17 februarie, simultan, tranşele a treia şi a patra din împrumutul de la Fondul Montetar Internaţional, de 2,3 miliarde de euro, cu condiţia să îşi îndeplinească obligaţiile de buget, a declarat, joi, la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu.
Traian Băsescu a declarat că este vorba de un program foarte strâns care va trebui urmat, adăugând că va adresa şi o scrisoare partidelor parlamentare pentru a le ruga să facă tot ce se poate pentru încadrarea în acest program.
"Va trebui să avem Guvern în funcţiune pe 23 decembrie, motivaţia fiind că acest Guvern trebuie să depună bugetul la Parlament până la sfârşitul anului, pentru ca din 4 sau 5 ianuarie 2010, Parlamentul să înceapă examinarea bugetului de stat, iar în 16 ianuarie să avem bugetul aprobat. Doar aşa putem solicita prezenţa echipei Uniunii Europene şi Băncii Mondiale pentru evaluare", a spus preşedintele.
Băsescu a arătat că, în estimările convenite, echipa de evaluare poate să termine evaluarea în perioada 20 - 27 ianuarie, în aşa fel încât documentul pentru boardul Fondului să fie pregătit de echipa de evaluare în perioada 27 ianuarie - 1 februarie, fiind obligatoriu ca documentul să circule pe la toţi membrii boardului cu cel puţin două săptămâni înainte de şedinţa boardului.
"Se poate estima că documentul echipei de evaluare poate fi aprobat în şedinţa FMI din 12 - 15 februarie. Nu este însă fixată data. Dacă România îşi va îndeplini obligaţiile, pe 17 februarie putem primi simultan tranşa a treia de 1,5 miliarde de euro şi a patra de 830 de milioane de euro, adică un total de 2,3 miliarde de euro, care se vor împărţi în două - jumătate la Banca Naţională şi jumătate la Ministerul de Finanţe pentru susţinerea deficitului bugetar", a mai spus Băsescu.
El a apreciat că este un program extrem de dificil, care implică şi voinţa Parlamentului.
"Eu nu pot impune Parlamentului ce program să facă, dar fac public faptul că avem şanse să redresăm finanţarea pentru România dacă toţi facem un efort. Un efort necesar. Revin la argumentaţia de ce ne trebuie foarte rapid un Guvern. În alte condiţii, aş fi prelungit perioada de tatonări şi de discuţii între partide în vederea găsirii unei formule de guvernare mai ample. Nevoile de finanţare însă nu ne permit niciun fel de întârziere. Ca atare, am avut astăzi o discuţie cu premierul Emil Boc, l-am informat că este, din punctul meu de vedere, soluţia pentru formarea unui nou cabinet şi i-am cerut acceptul pentru desemnare", a mai declarat Traian Băsescu.
Totodată, şeful statului a adăugat că speră ca Parlamentul să dea un răspuns pozitiv acestor urgenţe pe care România le are.
În urmă cu trei zile, premierul interimar Emil Boc declara că România are şanse foarte mari de a primi în ianuarie cel puţin una dintre următoarele două tranşe din împrumutul acordat de Fondul Monetar Internaţional, dacă nu chiar ambele tranşe, pentru luna decembrie fiind însă puţin probabil să fie acordaţi aceşti bani.
O echipă a FMI a sosit, luni, la Bucureşti, pentru o vizită de trei zile, pentru discuţii tehnice în ceea ce priveşte bugetul pe 2010. Discuţiile, la care au participat şi reprezentanţii Comisiei Europene, au început luni cu experţii Ministerului Finanţelor şi au vizat pregătirea pentru cea de-a doua evaluare a acordului stand-by, care ar putea avea loc în luna ianuarie, după formarea unui nou guvern.
Şeful misiunii de evaluare a acordului încheiat de România cu FMI, Jeffrey Franks, a sosit luni în România, iar marţi a participat la unele întâlniri tehnice. Miercuri seară, echipa FMI a avut şi o întâlnire la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu.
Reprezentantul FMI în România şi Bulgaria, Tonny Lybek, a afirmat anterior că data misiunii de evaluare nu a fost stabilită încă, menţionând însă că echipa FMI ar putea veni în ianuarie, după formarea unui nou Cabinet şi elaborarea programului de guvernare.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Până în prezent, România a primit primele două tranşe din împrumutul de la FMI, ce însumează 6,9 miliarde de euro. Tranşa a treia, de 1,5 miliarde de euro, era programată pentru luna decembrie, iar cea de-a patra, de aproximativ 820 millioane de euro, pentru luna martie a anului viitor.
Lybek a declarat în luna noiembrie că întârzierea adoptării unui buget credibil creează posibilitatea întârzierii următoarei tranşe de la FMI şi primirea acesteia concomitent cu tranşa a patra, respectiv la mijlocul lunii martie a anului viitor.