Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat miercuri, după discuţiile cu liberalii, că sunt multe lucruri care unesc cele două partide şi puţine care le despart, dar că PDL va merge la Cotroceni cu propunerea de premier de la acest partid, preşedintele urmând a lua decizia finală.
"Avem obiective care ne unesc şi care ar putea sta la temelia unui guvern consolidat în perioada următoare", a spus Boc la finalul negocierilor cu liderii PNL, arătând că discuţia a fost una eficientă, clarificatoare din multe puncte de vedere şi cu multe lucruri care îi unesc şi puţine care îi despart.
Despre propunerea de premier, Boc a arătat că din punct de vedere politic, PDL a exprimat celor de la PNL că mandatul primit de la conducerea partidului este cel legat de votul românilor, din 2008, la parlamentare, când democrat-liberalii au luat trei mandate în plus şi votul din 2009 de la prezixdenţiale, astfel că PDL are primul drept de a pretinde formarea unui guvern în jurul unui premier asumat de ei.
"Acest punct de vedere nu este produsul unei ambiţii ci produsul voinţei românilor", a adăugat Boc.
El a mai spus că miercuri după-amiază vor începe negocierile la Cotroceni, iar preşedintele României va fi cel care va lua în ultimă instanţă decizia în privinţa premierului, în urma consultărilor cu partidele politice.
"Vom merge la Cotroceni cu ceea ce ne-a mandatat Biroul Permanent Naţional, cu o propunere care să vizeze premier PDL, asumat şi susţinut de PDL. Vom avea discuţiile în interior cu preşedintele"”, a afirmat Boc, arătând că în cadrul consultărilor vor analiza foarte multe variante de premier pe care le vor prezenta preşedintelui.
"Nu pornim de la nume în acest moment", a răspuns Boc, întrebat dacă el va fi pruounerea PDL pentru funcţia de premier.
Preşedintele PDL a reiterat ideea că România are nevoie rapidă de un guvern, de un buget aprobat pentru ca proiectele de investiţii să continue şi bugetele locale să fie aprobate.
"Am pornit de la premisa că în acest moment, în România trebuie să se limpezească apele şi din punct de vedere ideologic sau doctrinar. Campania electorală s-a încheiat, alegerile s-au încheiat, vom avea doi ani şi jumătate fără alegeri în continuare şi ar fi bine, de dorit pentru România să dăm ţării un guvern cu care să aibă o susţinere ideologică de dreapta, având ca nucleu central partidele care sunt de aceeaşi parte a baricadei, şi nume PDL, PNL şi UDMR", a explicat Boc discuţiile dintre PDL şi PNL .
El a mai spus că s-au purtat discuţii şi pe marginea lucrurilor care au despărţit cele două partide în trecut.
"Am pornit de la premisa că politicenii, după ce românii au votat, trebuie să pună deoparte retorica dee campanie electorală şi să se concentreze pe ceea ce oamenii aşteaptă, şi anume decizii ferme", a afirmat preşedintele PDL.
În plus, Boc a spus că în urma discuţiilor a constatat că cele două partide au multe puncte comune în ceea ce priveşte programul politic şi ecnomic, aceeaşi viziune despre cota unică, în privinţa modernizării şi restructurării statului şi repunerea lui pe baza normale de funcţionare.