Veniturile salariale ale românilor îşi vor accelera anul viitor scăderea în termeni reali, de la 2,5% în 2009 la 3,2% în 2010, iar rata şomajului va urca de la 7,8% la 9,4%, potrivit estimărilor BCR.
"Este posibil să asistăm la creşteri ale salariilor în 2010, în termeni nominali, dar acestea se vor situa sub rata inflaţiei. Ar putea fi atipic să vedem creşteri ale salariilor în 2010, în condiţiile în care mediul economic nu este complet refăcut", a declarat, miercuri, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel.
El a precizat că, teoretic, sectorul privat a realizat restructurările necesare şi a rămas cu cei mai buni salariaţi.
În ceea ce priveşte rata şomajului, analiştii BCR consideră că reducerile totale de costuri salariale în 2010 în sectorul public ar trebui să corespundă unui echivalent al disponibilizărilor de circa 130-150.000 de bugetari.
"Viitorul guvern va avea o sarcină dificilă, aceea de reducere drastică a cheltuielilor cu salariile în sectorul public, în special în administraţia centrală şi locală, iar pentru acest lucru va fi nevoie de o voinţă politică puternică şi de un proces eficient de negociere cu sindicatele", se arată într-un raport al BCR.
Analiştii BCR consideră că şomajul în România nu va atinge probabil în 2010 nivelul înregistrat în alte state europene, datorită specificului "labour intensive" mai pronunţat al economiei, dar sunt şanse destul de mari ca rata anuală a şomajului ajustată sezonier să depăşească 8,5%, potrivit metodologiei ILO.
Economiştii băncii notează că, până în prezent, România nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate în ceea ce priveşte reformele din sectorul public, iar FMI şi Comisia Europeană au întrerupt finanţarea până la rezolvarea disputelor politice.
"Corecţia din sectorul privat a fost mult mai rapidă şi vizibilă şi a condus la ritmuri mai ridicate de creştere a productivităţii muncii faţă de creşterea reală a salariului în ultimele şase luni. Numărul total de şomeri a ajuns la 683.000 persoane la finele lunii noiembrie 2009, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, faţă de 403.000 persoane în decembrie 2008", se mai precizează în raport.