Ministrul interimar al Finanţelor Gheorghe Pogea consideră că România mai are încă şanse să primească a treia tranşă de la FMI în luna ianuarie, dar spune că bugetul pe 2010 va trebui depus în Parlament de către noul guvern.
"Cred că da, da", a afirmat Pogea la întrebarea dacă mai sunt şanse ca România să primească tranşa a treia de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) în luna ianuarie a anului viitor.
Ministrul Finanţelor a participat luni la o întâlnire cu experţii FMI pe tema adoptării bugetului pe 2010.
"Discutăm cu experţii tehnici ai FMI şi din partea Comisiei Europene. Avem consultări pe marginea bugetului pe 2010. Vrem să cădem de acord asupra cifrelor mari, respectiv asupra veniturilor şi cheltuielilor. Din punct de vedere al cadrului macroeconomic, nu sunt schimbări fundamentale. Mergem pe o creştere economică de 0,5% şi un deficit bugetar de 5,9% din PIB pentru 2010", a spus Pogea, la finalul întâlnirii cu experţii FMI.
El a subliniat că în ceea ce priveşte bugetul din acest an, Finanţele păstrează o ţintă de deficit de 7,3% din PIB, resursele de finanţare fiind deja asigurate.
O echipă a FMI vizitează Bucureştiul în perioada 14-16 decembrie pentru a continua lucrările tehnice pe bugetul pe 2010 alături de experţii Ministerului Finanţelor şi pentru a pregăti cea de-a doua evaluare a acordului stand-by, care ar putea avea loc în ianuarie, după formarea unui nou guvern.
"Această vizită tehnică face parte din dialogul continuu cu autorităţile române. Totodată, vizita va pregăti misiunea de finalizare a celei de-a doua evaluări a acordului stand-by. Datele misiunii de evaluare nu au fost stabilite încă. Misiunea de evaluare ar putea reveni în ianuarie, după formarea unui nou Cabinet şi elaborarea programului de guvernare", a declarat, luni, într-un comunicat, Tonny Lybek, reprezentanul regional al FMI pentru România şi Bulgaria.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Până în prezent, România a primit primele două tranşe din împrumutul de la FMI, ce însumează 6,9 miliarde de euro. Tranşa a treia, de 1,5 miliarde de euro, era programată pentru luna decembrie, iar cea de-a patra, de aproximativ 820 millioane de euro, pentru luna martie a anului viitor.
Lybek a declarat în luna noiembrie că întârzierea adoptării unui buget credibil creează posibilitatea întârzierii următoarei tranşe de la FMI şi primirea acesteia concomitent cu tranşa a patra, respectiv la mijlocul lunii martie a anului viitor.