Ministrul interimar al Transporturilor, Radu Berceanu, a cerut primarilor, într-o videoconferinţă la Guvern, ca în momentul în care sunt solicitaţi pentru intervenţii de deszăpezire de către conducătorii de autoturisme blocaţi pe drumurile naţionale să verifice şi dacă aceştia au plătit rovinieta.
El a amintit că şoferii au datoria de a plăti rovinieta, în condiţiile în care banii colectaţi din această sursă sunt utilizaţi pentru întreţinerea drumurilor naţionale şi a autostrăzilor, inclusiv pe timp de iarnă.
"Până la urmă, toată această pregătire de iarnă este şi o chestiune de bani. Facem întreţinerea drumurilor naţionale şi autostrăzilor numai din veniturile proprii. Banii de la bugetul de stat sunt pentru investiţii, veniturile proprii înseamnă în primul rând rovinietă şi să ştiţi că ar trebui ca, de acum încolo, în momentul în care cineva reclamă că este blocat undeva, să-l întrebăm şi ce număr de rovinietă are, ca să vedem dacă această sumă foarte mică a fost plătită sau şoferul reclamă şi nu are nici măcar rovinietă", a spus Berceanu primarilor.
La videoconferinţă, condusă de premierul interimar Emil Boc. au participat şi directorii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Dumuri Naţionale (CNADNR).
Berceanu a arătat că CNADNR are în administrare doar 15.500 kilometri de drum, celelalte drumuri fiind în administrarea consiliilor judeţene şi locale. El a arătat că sunt pregătite 277 de baze pentru intervenţia de iarnă, din care 96 baze de munte, şi au fost montaţi 147.00 metri liniari de parapeţi anti-zăpadă.
CNADNR are la dispoziţie pentru intervenţii 675 de utilaje proprii şi 1.870 de utilaje contractate, fiind asigurate 195.000 tone de sare, 120.000 metri cubi de nisip, 400 tone de clorură de calciu în soluţie şi 600 tone de motorină.