Noul mers al trenurilor intră în vigoare de duminică, duratele de parcurs la majoritatea trenurilor fiind mărite cu până la 50 de minute, din cauza stării infrastructurii feroviare.
Potrivit CFR Călători, noul plan de mers al trenurilor de călători se aplică din 13 decembrie, ora 00.01, până la 11 decembrie 2010, ora 24.00.
Durata de parcurs la majoritatea trenurilor a fost mărită cu 10 până la 50 de minute pentru a elimina decalajele între orarele stabilite între planurile de mers şi cele reale, ţinând cont de starea infrastructurii feroviare, potrivit reprezentanţilor CFR Călători.
Prin noul program sunt prevăzute în graficul de circulaţie feroviară 1.728 de trenuri de călători, faţă de 1.624 în vechiul mers al trenurilor. Din cele 1.728 de trenuri, 253 sunt de rang superior, 70 internaţionale, 1.166 personale, 33 sezoniere şi 36 cu ordin special.
Numărul trenurile de rang superior (Accelerat, Rapide şi Intercity) a fost redus în noul program de la 324 la 253, în timp ce numărul trenurilor Personal a crescut de la 1.282 la 1.336.
Trenurile cu ordin special vor circula în perioadele cu vârf de trafic - sărbători religioase, vacanţe şcolare, weekend-uri, perioade când se înregistrează un flux mare de călători - şi pe destinaţiile solicitate.
Potrivit CFR Călători, în noul mers al trenurilor se păstrează rutele tradiţionale "care sunt accesate în mod frecvent de clienţii fideli acestui tip de transport".
O noutate în planul de mers 2009 -2010 este introducerea în circulaţie a unor trenuri pe noi rute: Craiova - Cluj-Napoca, Bucureşti Nord - Arad, prin Petroşani, Bucureşti Nord - Cluj-Napoca, prin Petroşani, Braşov - Miercurea-Ciuc - Siculeni, Sibiu - Bucureşti Nord, prin Râmnicu Vâlcea, Bucureşti Nord - Cluj-Napoca, prin Sighişoara.
În ceea ce priveşte traficul internaţional, există legături directe spre Viena, Budapesta, Sofia, Salonic, Chişinău, Moscova, Istanbul, Munchen, Veneţia şi Belgrad.
CFR Călători recomandă pasagerilor rezervarea cu anticipaţie de 30 de zile pentru traficul intern şi de 90 de zile pentru cel internaţional, atât la casele de bilete din principalele gări din ţară, cât şi la agenţiile de voiaj CFR, rezervarea telefonică în ziua plecării trenului la vagoanele clasele 1-a şi a 2-a, din principalele oraşe ale ţării rezervarea online a locurilor la trenurile care circulă în trafic intern sau achiziţionarea biletelor CFR Online, accesând site-ul companiei.
România a amânat pe o perioadă de cinci ani acordarea de despăgubiri călătorilor în cazul întârzierii trenurilor în trafic internaţional, pe baza unei derogări de la regulamentul Comisiei Europene (CE) privind drepturile călătorilor în transportul feroviar, care a intrat în vigoare din 3 decembrie.
Călătorii statelor care nu vor apela la derogări vor beneficia de despăgubiri în cazul întârzierilor. Despăgubirile minime în caz de întârziere sunt de 25% din preţul biletului pentru o întârziere între 60 şi 119 minute şi de 50% din preţul legitimaţiei de transport pentru o întârziere de 120 de minute sau mai mult. Dacă întârzierea este mai mare de o oră, călătorilor li se vor oferi gratuit hrană şi băuturi răcoritoare, servicii de cazare şi transport între gară şi locul de cazare.