Cererea PSD privind asigurarea dovezilor în vederea anulării rezultatelor alegerilor prezidenţiale va fi trimisă la Curtea Constituţională, în urma deciziei de vineri a Curţii de Apel Bucureşti care a decis că nu este competentă să soluţioneze solicitarea.
Instanţa a admis excepţia necompetenţei generale şi a decis trimiterea către Curtea Constituţională.
Hotărârea poate fi atacată cu recurs la instanţa supremă.
De altfel, PSD a depus o cerere de asigurare a dovezilor privind alegerile prezidenţiale din 6 decembrie şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, solicitarea urmând să fie dezbătută, vineri.
Curtea de Apel Bucureşti, din oficiu, "având în vedere temeiul juridic - obiectul acţiunii şi având în vedere calificarea corectă a acţiunii prin rolul activ ce revine judecătorului", a ridicat, vineri, excepţia necompetenţei generale a CAB.
Procurorul de şedinţă a cerut instanţei admiterea acestei excepţii arătând că cererea de asigurare dovezi se judecă la instanţa care analizează fondul problemei, în acest caz Curtea Constituţională, unde a fost depusă cererea de anulare a alegerilor.
Având în vedere că termenul a fost dat fără citarea părţilor şi faptul că nu au fost reprezentate Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi Biroul Electoral Central (BEC), instanţa nu a dat cuvântul celorlalte părţi pentru a fi egalitate de forţe.
Procesul privind asigurarea dovezilor este intentat de PSD împotriva Ministerului Afacerilor Externe, a Ministerului Administraţiei şi Internelor, AEP, BEC şi STS.
PSD a mai depus la Curtea de Apel Bucureşti o cerere de suspendare a procesului verbal al Biroului Electoral Central privind rezultatul final al alegerilor prezidenţiale din 6 decembrie, solicitarea urmând să se judece în 5 ianuarie.
Biroul Electoral Central a încheiat, miercuri seară, centralizarea datelor privind scrutinul de duminică, Traian Băsescu fiind candidatul ales, cu 5.275.808 de voturi valabil exprimate. Liderul PSD Mircea Geoană a obţinut 5.205.760 de voturi valabil exprimate, potrivit purtătorului de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.
Procesul verbal privind rezultatul alegerilor, semnat de toţi membrii BEC în afară de reprezentanţii PSD+PC, PNL şi PRM, a fost transmis, miercuri seară, Curţii Constituţionale (CC), pentru validarea scrutinului.
Muhuleţ a precizat că este obligatorie doar semnătura preşedintelui BEC pe procesul verbal, absenţa semnăturilor reprezentanţilor partidelor politice nu constituie un impediment pentru comunicarea datelor către CC.
PSD a depus, marţi, la Curtea Constituţională, o cerere de anulare a turului al doilea al alegerilor prezidenţiale şi de repetare a scrutinului.
Miercuri, PSD a înaintat Curţii Constituţionale probele privind fraudarea alegerilor, documentele fiind depozitate, conform unor surse, în două cutii, au anunţat oficiali.
Curtea Constituţională a anunţat, joi, că au fost constituite colective comune de lucru din judecători şi magistraţi-asistenţi pentru examinarea dosarelor primite de la BEC, în vederea validării alegerilor prezidenţiale din 6 decembrie, contestaţiile referitoare la scrutin urmând a fi examinate în şedinţe ulterioare.