Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Bruxelles, după reuniunea de iarnă a Consiliului European, că se anticipează o creştere a şomajului la nivelul ţărilor membre UE dar că speră ca România să menţină fenomenul, ca şi în prezent, sub media europeană.
"Se anticipează o creştere a şomajului chiar dacă în unele ţări membre UE au apărut semne de diminuare a crizei. Guvernele naţionale trebuie să ia măsuri pentru diminuarea impactului social", a declarat Traian Băsescu.
El a mai arătat că rata şomajului în România este cu 2% mai mică faţă de nivelul înregistrat la nivelul Uniunii Europene. "Să sperăm că vom reuşi să ne menţinem sub media UE", a adăugat şeful statului.
El a mai arătat că şefi de stat şi de guverne ai Consiliul European întrunit pentru prima oară în formula cerută de tratatul de Lisabona, la care au fost prezenţi Catherine Ashton, desemnată Înalt Reprezentant UE pentru Politică Externă şi preşedintele permanent al Consiliului European, Herman Van Rompuy, au discutat teme precum situaţia economico-financiară şi socială dar şi schimbările climatice şi dezvoltare durabilă, programul Stockholm dar şi situaţia din Iran, Afganistan şi Pakistan.
De asemenea, Traian Băsescu a spus că a fost discutată strategia de ieşire din programul de susţine pe care guvernele le-au acordat după declanşarea crizei economice. "Concluzia este că va trebui să se adopte o strategie concentrată a guvernelor de retragere a sprijinirii economilor naţionale. Susţinerea noastră a fost că nu se pune problema unei treceri la retragerea sprijinului acordat economiei. Atât timp cât suntem într-un program finanţat de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional nu se pune problema retragerii înainte de termenul contractual adică sfârşitul anului 2010", a mai spus preşedintele Băsescu.
Referindu-se la problema Afganistanului şeful statului român a mai spus că liderii Uniunii Europene salută preşedintelui american Barack Obama de a consilida participarea în Afganistan şi a subliniat că Uniunea Europeană va continua să fie un partener al SUA.
De asemenea, el s-a referit şi la problema Iranului, menţionând că la Consiliu s-a stabilit ca UE să fie parte a reacţiei internaţionale în cazul în care această ţară nu-şi va îndeplini obligaţiile de trasnparenţă în ceea ce priveşte programul nuclear.