Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, întrebat cum comentează aducerea la DNA a senatorului Cătălin Voicu de la PSD, că dacă cineva crede că preşedintele se ocupă cu trimiteri la DNA, este cel puţin copil
Întrebat cum comentează "cazul Voicu", Băsescu a răspuns: "Senatorul Voicu, nu?"
Şeful statului a apreciat, zâmbind, aceluia care ajunge la DNA "i se pare că-l ajunge dictatura".
"Dacă cineva crede că preşedintele se ocupă cu chemările la DNA este cel puţin copil. (...) Probabil au rămas cu nişte reflexe decând erau la guvernare", a mai spus preşedintele Băsescu.
Senatorul PSD Cătălin Voicu este audiat, vineri, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, el dând declaraţii procurorilor Secţiei I specializaţi în fapte de corupţie.
Cătălin Voicu este vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare din Senat.
Articolul 72 din Constituţie, referitor la imunitatea parlamentară, prevede că deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.
Potrivit aceluiaşi articol, deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei.
"Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri", se arată în legea fundamentală.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 16 octombrie, la B1 TV, că afirmaţiile lui Marian Vanghelie despre arhiva DGIPI pot fi reale, deoarece fostul ministru Dan Nica a pus acest serviciu secret la dispoziţia preşedintelui PSD Bucureşti, a lui Mitică Iliescu şi Cătălin Voicu.
"Teoretic nu poate (avea acces la arhiva DGIPI - n.r.). Dar poate, pentru că acel serviciu a fost pus total la dispoziţia lui Vanghelie, Mitică Iliescu, generalul care a fost la Serviciul Român de Informaţii şi a lui Voicu. Întrebaţi cei doi miniştri de Interne, Oprea şi Dragnea de ce au plecat. Ce n-au vrut să facă ei doi a făcut Nica, deşi a avut o discuţie cu mine în care i-am spus să nu o facă", a declarat Traian Băsescu.