Ministerul Sănătăţii a decis extinderea campaniei de vaccinare la persoanele cu boli cronice, întrucât decesele în rândul celor infectaţi cu virusul pandemic au fost înregistrate la pacienţii cu astfel de suferinţe, a declarat, miercuri, secretarul de stat Adrian Streinu Cercel.
Astfel, începând de săptămâna viitoare, în cabinetele medicilor de familie va începe vaccinarea persoanelor cu vârsta de peste 16 ani care suferă de boli cronice.
Sunt vizaţi pacienţii cu afecţiuni pulmonare, diabet, boli cardiovasculare, ciroze, boli cronice de ficat, HIV, dar şi persoanele cu obezitate. Vaccinarea bolnavilor cronici se va putea efectua, în funcţie de posibilităţi, şi în unităţile sanitare de tratament specifice.
Ministerul Sănătăţii a decis, de asemenea, că, la cerere, marile companii ai căror angajaţi intră în permanenţă în contact direct cu mase mari de populaţie, vor putea solicita vaccinarea personalului.
Prima companie care a solicitat şi căreia i s-a aprobat vaccinarea personalului este Kaufland România, companie cu peste 8000 de angajaţi, informează Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat.
"Vaccinarea este singura modalitate de limitare a răspândirii virusului gripal şi este puternic recomandată de către autorităţile sanitare naţionale şi internaţionale: Ministerul Sănătăţii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ECDC. Atragem atenţia încă o dată că responsabilitatea civică este foarte importantă în această perioadă şi poate face diferenţa în ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri şi chiar decese. Orice persoană poate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie să ştie şi să fie conştientă că aceasta este singura modalitate de a se proteja pe sine şi pe cei din jurul său", precizează MS.
Oficialii MS subliniază că vaccinul produs în ţara noastră respectă toate standardele internaţionale de fabricaţie, protocoalele după care se efectuează studiile clinice fiind identice cu ale celorlalţi producători şi că produsul românesc nu conţine adjuvanţi.
"Din punct de vedere al modului de producere, vaccinul pandemic este similar cu cel împotriva gripei de sezon. Ca urmare, recţiile adverse care pot apărea sunt aceleaşi cu reacţiile date de vaccinul sezonier: roşeaţă la locul înţepăturii, uşoare stări febrile şi stări minore de disconfort, în cazul persoanelor sensibile", potrivit MS, care reaminteşte că vaccinarea împotriva virusului gripal pandemic se face de către minister în cadrul unei campanii organizate.
Până în prezent au fost distribuite 1.340 000 de doze de vaccin pandemic şi au fost vaccinate peste 25.000 de persoane, conform sursei citate.