Numărul celor protejaţi de legi care interzic fumatul în spaţiile publice a crescut cu 154 de milioane, din 2007 până în 2008, conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), România figurând între statele care, în 2008, au oferit fumătorilor ajutor pentru a renunţa la viciu.
Conform raportului, doar 5,4 la sută din populaţia lumii a beneficiat, în 2008, de legislaţie care să interzică fumatul, procentul crescând de la 3,1 în 2007, conform datelor din raport.
Aceasta înseamnă că 154 de milioane de oameni nu mai sunt expuşi pericolelor care rezultă din fumatul în locuri publice precum restaurante, baruri sau spaţii comune de lucru.
"Deşi statistica reprezintă un progres, faptul că mai mult de 94 la sută din locuitorii planetei rămân neprotejaţi de legi care să interzică fumatul arată că mai sunt extrem de multe de făcut. Trebuie să acţionăm urgent pentru a-i proteja pe oameni de boli sau chiar de moarte cauzată de expunerea la fumul de ţigară", a declarat directorul general adjunct pentru sănătate mintală şi boli netransmisibile al OMS, doctorul Ala Alwan.
Conform raportului, faţă de 2007, în 2008 alte cinci ţări au trecut în rândul care oferă cele mai bune practici în privinţa avertismentelor afişate pe pachetele de ţigări: Djibouti, Egipt, Iran, Malaezia şi Mauritius. Alte trei ţări - România, Israel şi Emiratele Arabe Unite - au oferit ajutor clar fumătorilor care încercau să renunţe la viciu.
O singură ţară - Panama - a intrat în rândul puţinelor ţări care interzic orice formă de publicitate la ţigări, orice promovare şi orice sponsorizare din partea companiilor de tutun.
Totuşi, mai mult de 90 la sută din oameni nu beneficiază de protecţie faţă de publicitatea la ţigări.
Raportul urmăreşte "epidemia globală" de consum de tutun, acordând guvernelor şi altor părţi interesate un instrument pentru a vedea unde au fost luate diferite măsuri şi unde ar trebui făcute progrese. Documentul oferă cifre şi date despre consumul de tutun, despre taxarea ţigărilor sau despre interdicţii pentru publicitatea la tutun pentru fiecare ţară în parte.