Secretarul general al PSD Liviu Dragnea a declarat, luni, că fraudele de la alegeri obligă PSD să conteste scrutinul prezidenţial de duminică, susţinând că românii l-au ales pe Mircea Geoană, dar aparatul de stat al lui Traian Băsescu încearcă să-l scoată pe actualul preşedinte învingător.
Dragnea a precizat că această decizie politică va fi luată în Comitetul Excutiv al partidului, de la ora 17.00.
"Astăzi şi mâine vom finaliza procedurile de contestare a alegerilor", a adăugat Liviu Dragnea.
"Convingerea noastră este că românii l-au ales pe Mircea Geoană preşedinte, dar aparatul de stat al lui Traian Băsescu încearcă să îl scoată pe acesta, în mod fraudulos, câştigător al unui nou mandat", a mai declarat secretarul general al PSD.
Dragnea a motivat intenţia PSD prin constatările din ziua alegerilor şi noaptea de duminică spre luni şi prin discuţiile avute cu colegii din teritoriu.
"Plecând de la rezultatele exit-poll-urilor, pornind de la numărul de voturi nule foarte mare faţă de diferenţa prezentată de BEC între cei doi candidaţi, pornind de la procesele-verbale modificate în Birourile Electorale Judeţene fără verificarea voturilor valabil exprimate, pornind de la turismul electoral masiv, aceste fapte ne obligă la contestarea acestor alegeri", a declarat secretarul general al PSD.
Întrebat dacă PSD a finalizat propria numărătoare paralelă a voturilor, Dragnea a răspuns afirmativ, însă a refuzat să prezinte rezultatele.
El a argumentat că numărătoarea paralelă a PSD nu se închide pe cheia procedurală de verificare şi a acuzat faptul că unele procese-verbale din secţiile de vot au fost "reglate" în birourile electorale judeţene.
Dragnea a spus doar că numărătoarea paralelă a PSD îl indică pe Mircea Geoană în faţa lui Traian Băsescu.
Secretarul general al PSD a mai argumentat decizia de contestare a alegerilor prin faptul că, dacă se iau în calcul doar câteva voturi pe fiecare din secţiile de votare, se ajunge la un număr de voturi apropiat de diferenţa acreditată de BEC între Traian Băsescu şi Mircea Geoană.
Întrebat dacă PSD va contesta alegerile punctual pe unele secţii de vot sau va contesta rezultatul general, Dragnea a spus că PSD va finaliza în cursul zilei centralizarea neregulilor sesizate.
"Nu sunt proceduri foarte simple, nu este uşor de pus în practică", a mai spus el despre eventualele contestaţii ale PSD.
Curtea Constituţională poate dispune anularea alegerilor în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului. În acest caz, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.
Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele şi candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării, cel târziu până în data de 8 decembrie, cererea trebuind să fie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.
Soluţionarea cererii de către Curtea Constituţională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoştinţă publică a rezultatului alegerilor.
După primirea dosarului de la Biroul Electoral Central şi soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală, Curtea Constituţională urmează să valideze alegerile şi să publice rezultatul acestora în Monitorul Oficial.
Actul de validare se întocmeşte în trei exemplare, dintre care unul rămâne la Curtea Constituţională, unul se prezintă Parlamentului pentru depunerea jurământului, iar al treilea se înmânează candidatului ales.