Ambasada Franţei la Bucureşti are, pentru 2010, o serie de proiecte culturale, printre care Festivalul de modă Pasarela şi Festivalul Filmului Francez, spectacole ale Comediei Franceze şi celebrarea Anului Chopin, cu un buget total estimat la 750.000 de euro, anunţă instituţia.
Evenimentele culturale din programul pe 2010 al Ambasadei Franţei la Bucureşti includ tradiţionalul Festival al Filmului Francez, a cărui ediţie cu numărul 14 are prevăzut un buget de 80.000 de euro, şi cea de-a treia ediţie a Festivalului Pasarela, a cărui buget este estimat la 150.000 de euro.
Printre proiectele cu cele mai mari bugete se numără spectacolele de teatru din Franţa ce vor fi prezentate de ambasadă şi Institutul Francez din România, cu un buget total de 120.000 de euro. Printre reprezentaţiile din program se numără "Regele moare", de Silviu Purcărete, "La Fausse suivante" de Marivaux, în regia lui Lambert Wilson (teatrul Bouffes du Nord, Paris) şi "Les Fourberies de Scapin", de Molière, pusă în scenă cu marionete, de Émilie Valantin. Acestora li se adaugă două spectacole ale prestigioasei Comedii Franceze, un spectacol-lectură de Muriel Mayette, administratorul teatrului, creat special pentru a fi prezentat la Bucureşti, şi "Bérénice", de Racine, piesă pusă în scenă de congolezul Faustin Linyekula.
De asemenea, tot cu un buget de 120.000 de euro, Ambasada Franţei intenţionează să aducă la Bucureşti festivalul underground Paris Rock'in. Astfel, se va încerca organizarea în Capitală a unui concert pe lună, pe parcursul anului viitor, la eveniment urmând să participe artişti reprezentanţi ai tuturor genurilor muzicale promovate la ora actuală în Franţa, de la Smooth la Peuple de l'Herbe, incluzându-i pe Cocoon, Zone libre, Charlie Winston, Noze, Beat Assailant, David Walters, Sourya şi, cap de afiş, Justice, care va concerta în aer liber la Bucureşti.
De altfel, manifestările muzicale par să domine programul cultural al Ambasadei Franţei pe 2010, care include celebrarea a 200 de ani de la naşterea lui Frédéric Chopin, prin recitaluri ale unor importanţi solişti francezi, în colaborare cu Ambasada Poloniei (buget estimat: 60.000 de euro), revenirea la Bucureşti a corului Accentus, cu cei 38 de cântăreţi care urmează să cânte cu Orchestra Filarmonicii "George Enescu" în decembrie 2010, la Ateneul Român (buget estimat: 80.000 de euro), precum şi un ciclu de opt concerte la Ateneu, susţinute de artişti precum Jean-Yves Thibaudet, Alexandre Tharaud, Thierry Escaich şi Lorène de Ratuld, care vor interpreta în principal piese contemporane (buget estimat: 30.000 de euro).
Tot la capitolul muzică sunt prevăzute sesiuni electro susţinute de 35 de DJ-i francezi, alături de DJ-i români, în circa 30 de cluburi din nouă oraşe din România, în prima jumătate a anului viitor, cu un buget estimat la 80.000 de euro.
Nici dansul nu lipseşte dintre proiectele ambasadei, care va prezenta bucureştenilor, în iunie, un spectacol de dans contemporan al companiei Käfig, semnat de coregraful Mourad Merzouki, ce îmbină arta circului, artele marţiale, artele plastice şi muzica live. Pe scenă vor urca 11 dansatori brazilieni care se vor dezlănţui pe ritmuri de hip-hop, samba, muzică electronică şi bossa nova cu elemente de capoeira. Bugetul prevăzut pentru eveniment este de 70.000 de euro.
În plus, este inclus în program un spectacol de teatru-dans al lui James Thierrée, nepotul lui Charlie Chaplin, care a învăţat din copilărie arta circului şi care creează show-uri inovatoare ce oscilează între dans, acrobaţie şi teatru. Bugetul pentru prezentarea acestui spectacol la Bucureşti este estimat la 40.000 de euro.
În 2010, România şi Franţa sărbătoresc 130 de ani de relaţii diplomatice şi culturale. Pentru anul 2012, miniştrii Culturii din cele două ţări, Theodor Paleologu, respectiv Frédéric Mitterrand, intenţionează să organizeze o mare expoziţie pe tema "Bucarest - Paris", în capitala Franţei, după succesul expoziţiei din 1925 care a prezentat România francezilor.