România a înregistrat în trimestrul al treilea o scădere a Produsului Intern Brut de 7,1% faţă de perioada similară a anului trecut, acesta fiind al cincilea mare declin al PIB la nivelul Uniunii Europene, în condiţiile în care economia blocului comunitar s-a contractat cu 4,3%, potrivit Eurostat.
Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în trimestrul al treilea de economiile Estoniei (-15,3%), Lituaniei (-14,2%), Sloveniei (-8,5%) şi Ungariei (-8%), iar la polul opus s-a situat Grecia (-1,6%), Portugalia şi Franţa (-2,4%) şi Cipru (-2,7%), se arată într-un comunicat al Biroului de Statistică al UE, Eurostat.
Singura economie din Uniunea Europeană care a crescut a fost cea a Poloniei, care a înregistrat în trimestrul al treilea un avans de 1% comparativ cu intervalul similar din 2008.
În ceea ce priveşte datele trimestriale, România se plasează pe poziţia a patra în UE după amploarea contractării economiei, cu o scădere de 0,7% a PIB în perioada aprilie-iunie comparativ cu ianuarie-martie.
Economia a crescut în perioada iulie - septembrie, făţă de trimestrul al doilea, cu 0,4% în zona euro şi cu 0,3% în UE. Economiile zonei euro şi Uniunii Europene au scăzut în ultimele trei luni din 2008, dar şi în primele două trimestre ale acestui an.
Cele mai severe contractări trimestriale au fost înregistrate în Estonia (-2,8%), Ungaria(-1,8%) şi Cipru (-1,4%), în timp ce Lituania a obţinut cea mai accentuată creştere economică din UE, de 6,1%.
Germania şi Franţa, cele mai mari economii europene, au raportat creşteri ale PIB de 0,7% şi, respectiv, 0,3%.
Potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică, economia s-a contractat cu 0,6% în trimestrul trei, faţă de cel anterior, mai puţin decât estimarea iniţială de 0,7%, construcţiile şi comerţul având cel mai mare aport la declinul PIB.
Comisia Naţională de Prognoză estimează o contracţie a economiei României de 7,7%, în timp ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) anticipează o scădere de 7,5% - 8%, mai puţin accentuată faţă de proiecţia anterioară, de 8-8,5%.
Pentru 2010, atât CNP, cât şi FMI prognozează o creştere a economiei de 0,5%.