Virusul A/H1N1 nu a suferit mutaţii în România, până în prezent fiind realizate la Institutul Cantacuzino două secvenţieri (analize) ale acestuia al căror rezultat a fost negativ, a anunţat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu Cercel.
Întrebat de jurnalişti dacă în România au fost înregistrate mutaţii ale virusului pandemic, secretarul de stat a răspuns că nu există astfel de situaţii nicăieri în România.
"Nu avem niciun caz în care virusul pandemic A/H1N1 să fi suferit mutaţii, nici în Moldova şi nici în altă parte", a spus secretarul de stat.
Acesta a adăugat că vaccinul împotriva gripei noi asigură protecţie şi în cazul mutaţiilor semnalate în mai multe ţări.
Până în prezent, nouă ţări au semnalat mutaţii ale virusului A/H1N1, respectiv Norvegia, Brazilia, China, Statele Unite, Japonia, Mexic şi Ucraina, şi recent Italia şi Franţa, dar fără relevanţă asupra sănătăţii publice, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, Victor Olsavsky, reprezentantul OMS în România.
"Din fericire, vaccinul pandemic, lansat joi şi în România de către Institutul Cantacuzino, asigură protecţie şi împotriva mutaţiilor virusului A/H1N1, după cum a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Totodată, acest virus purtător al mutaţiei rămâne sensibil la medicamentele antivirale, oseltamivir şi zanamivir", a precizat Olsavsky.
Potrivit OMS, mutaţiile survin sporadic şi spontan. Cercetătorii din reţeaua de laboratoare a OMS cercetează importanţa acestei mutaţii. Din cercetările de până în prezent, niciuna nu indică faptul că aceste mutaţii antrenează o creştere neaşteptată a numărului de cazuri de infecţie cu A/H1N1 sau creşterea numărului de decese, potrivit instituţiei de sănătate.
OMS estimează că aproximativ 80 de milioane de doze de vaccin pandemic au fost distribuite până în 20 noiembrie şi că aproximativ 65 de milioane de persoane au fost vaccinate. Campanii naţionale de imunizare au început în Australia şi Republica Populară Chineză, la sfârşitul lunii septembrie, potrivit OMS.
Ministerul Sănătății a demarat, în 26 noiembrie, campania de vaccinare împotriva virusului A/H1N1, primele 250.000 doze de vaccin pandemic de la Institutul Cantacuzino, producător al vaccinului, fiind livrate către direcțiile de Sănătate Publică din zonele cu focare (Bucureşti şi regiunea Moldovei).