Descentralizarea economică şi financiară, depolitizarea administraţiei şi susţinerea proiectelor de importanţă majoră sunt obiectivele "Parteneriatului pentru Timişoara", acord semnat, marţi, de Mircea Geoană, Crin Antonescu, Klaus Iohannis şi primarul Gheorghe Ciuhandu.
Potrivit textului "Parteneriatului pentru Timişoara", semnatarii acestuia constată că, la 20 de ani de la momentul în care la Timişoara a izbucnit Revoluţia care a adus libertatea, "speranţele şi aspiraţiile celor mai mulţi dintre timişoreni au fost risipite într-o tranziţie fără sfârşit", iar România nu are un guvern legitim, fiind "măcinată de conflicte artificiale, o ţară în prag de colaps economic", transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Incompetenţa, reaua voinţă şi jocurile de interese ale celor care deţin în acest moment puterea politică în România se reflectă şi în plan local", se arată în document.
Semnatarii mai notează că Timişoara este "vitregită" în favoarea unor comunităţi conduse de "personaje obediente puterii centrale", membre ale grupurilor de interese "care gravitează în jurul preşedintelui Traian Băsescu şi al guvernului PDL".
Astfel, semnatarii parteneriatului îşi asumă obligaţia de a împlini aspiraţiile timişorenilor, fiind menţionate trei principii şi obiective care au stat la baza parteneriatului: descentralizarea economică şi financiară, depolitizarea administraţiei publice şi susţinerea tuturor proiectelor de importanţă majoră ale municipiului Timişoara.
Ca urmare, pentru ca aceste obiective să fie îndeplinite, semnatarii au decis susţinerea lui Mircea Geoană în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale şi crearea unei majorităţi stabile pentru susţinerea unui guvern condus de Klaus Iohannis.
Documentul are o anexă în care sunt menţionate proiectele considerate de importanţă majoră pentru Timişoara: acţionariat local Consiliul Judeţean Timiş - Primăria Timişoara la Aeroportul Internaţional "Traian Vuia" din Timişoara, construirea unui drum rapid Timişoara-Cenad, finalizarea şoselei de centură a municipiului Timişoara, înfiinţarea Institutului Oncologic Timişoara şi finalizarea clădirii spitalului, includerea Timişoarei în programul naţional de reabilitare a clădirilor istorice.
Tot aici sunt trecute şi proiectele legate de transferul în administrarea municipiului Timişoara, din administrarea Ministerului Apărării Naţionale, a unor spaţii care, din cauza restrângerii activităţii ministerului, nu mai sunt necesare. De asemenea, sunt menţionate şi proiectele privind construirea unei săli polivalente în apropierea stadionului "Dan Păltinişanu", emiterea unei Hotărâri de guvern pentru includerea unui teren în proprietatea municipiului Timişoara şi în administrarea Consiliului Local în vederea extinderii pieţei de gros din Timişoara în zona Ovidiu Balea, finanţarea lucrărilor de construcţie a centurii feroviare pentru traficul de persoane şi marfă.
Alte proiecte se referă la facilitarea negocierilor între reprezentanţii municipiului Timişoara şi ai Ministerului Transporturilor şi cei ai CFR în vederea devierii/supraînălţării liniei de tren care străbate centrul municipiului, producând perturbări majore de trafic urban, sprijin pentru acoperirea deficitului de teren în vederea reconstituirii, precum şi a constituirii dreptului de proprietate şi realizarea unei căi ferate directe Timişoara-Szeged.
Candidatul PSD la Preşedinţie, Mircea Geoană, liderul PNL, Crin Antonescu, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, şi cel al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, alături de Radu Sârbu, au semnat, marţi, "Parteneriatul pentru Timişoara", un acord prin care edilul Timişoarei îl sprijină pe candidatul PSD la Preşedinţie.
Înaintea semnării documentului, primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a afirmat că aceia care îl votează pe Traian Băsescu trebuie "să ştie că votează comunismul, şi nu viceversa".
La rândul său, liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat că dacă ar fi fost aplicată Proclamaţia de la Timişoara "am fi fost departe acum", iar dacă punctul 8 ar fi aplicat acum, cel care ar trebui să iasă din politică ar fi Traian Băsescu.
Klaus Iohannis a afirmat, la rândul său, că România este "divizată" şi că îşi doreşte să reuşească reunificarea societăţii româneşti, prin abordarea echipei care are proiecte, în timp ce Mircea Geoană a relatat un fragment dintr-o discuţie cu Nelson Mandela, în care l-a întrebat pe acesta în legătură cu perioada comunistă, iar răspunsul a fost că "înainte de a condamna trebuie să ierţi".
"Sunt un om care crede cu tărie că a venit clipa să facem un efort de reconciliere naţională", a mai spus liderul PSD, reiterând hotărârea de a avea un Guvern până de Crăciun, condus de un premier independent, în persoana lui Klaus Iohannis.
Liderul ţărănist Radu Sârbu a declarat că prevederile Parteneriatului încheiat de PNŢCD cu PSD şi PNL au fost aprobate de Corneliu Coposu, dar şi de seniorii PNŢCD, însă Coposu "nu a găsit interlocutori de partea cealaltă" pentru reconciliere naţională.
"Prevederile acestui protocol au fost aprobate de Corneliu Coposu. Corneliu Coposu nu a găsit interlocutorii de partea cealaltă, necesari reconcilierii naţionale. Aceste prevederi sunt voinţa seniorilor partidului. Senatul partidului, care cuprinde supravieţuitorii puşcăriilor comuniste, a votat în unanimitate pentru acest demers de reconciliere care nu vizează doar un alt tip de relaţii între două partide ci vizează societatea rtomânească în ansamblu", a spus liderul ţărănist Radu Sârbu.