Transportul dozelor de vaccin împotriva gripei cu virusul A/H1N1, efectuat de la Institutul Cantacuzino din Capitală spre direcţiile de sănătate publică din reşedinţele de judeţ s-a încheiat, duminică, anunţă Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.
Ultimele doze de vaccin au fost descărcate, duminică, în jurul orei 14.00, la Oradea, se arată într-un buletin informativ de luni al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, care a asigurat paza şi protecţia transportului.
Activitatea de transport a început joi şi s-a desfăşurat pe şapte trasee principale.
Primul traseu parcurs a fost Bucureşti – Brăila – Galaţi – Vaslui – Iaşi – Piatra Neamţ – Botoşani – Suceava.
Au urmat, apoi, Bucureşti - Alexandria – Slatina – Craiova – Târgu Jiu – Drobeta Turnu Severin – Reşiţa – Timişoara; Bucureşti – Giurgiu; Bucureşti - Ploieşti – Braşov – Târgu Mureş – Cluj Napoca – Zalău – Satu Mare – Baia Mare; Bucureşti – Călăraşi – Slobozia – Constanţa – Tulcea; Bucureşti – Buzău – Focşani – Bacău – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bistriţa Năsăud şi
Bucureşti – Piteşti - Râmnicu Vâlcea – Sibiu – Alba Iulia – Deva – Arad – Oradea.
Pe durata transportului nu au fost înregistrate incidente, precizează sursa citată.
Purtătorul de cuvânt al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, Florin Hulea, declara, joi, că maşina care a transportat dozele de vaccin este însoţită de o maşină a Poliţiei şi de un echipaj de aproximativ 20 de luptători ai Brigăzii Speciale.
Primele 250.000 de doze de vaccin pandemic A/H1N1 produse de Institutul Cantacuzinoau fost livrate, joi, în Capitală şi Moldova. Raed Arafat spunea că pentru transportul vaccinului în condiţii de maximă securitate şi la temperatură scăzută a fost semnat un protocol cu Ministerul de Interne şi Ministerul Transporturilor.
Campania de vaccinare contra virusului A/H1N1 a început, vineri, la Institutul Matei Balş din Capitală, prima persoană vaccinată din România fiind managerul instituţiei, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu - Cercel.
Comitetul de Coordonare al Ministerului Sănătăţii (MS) a hotărât, săptămâna trecută, categoriile de populaţie care vor fi vaccinate cu prioritate împotriva virusului gripei noi, astfel că 1.340.000 de doze de vaccin pandemic vor fi utilizate pentru imunizarea personalului medical, a studenţilor, liceenilor şi cadrelor militare.
Astfel, din cele 1.340.000 de doze de vaccin pandemic, 140.000 vor fi utilizate pentru imunizarea a aproximativ 70% din personalul medical, un milion pentru imunizarea studenţilor şi a liceenilor, iar aproximativ 200.000 vor fi repartizate serviciilor speciale, respectiv Armata, Poliţia de Frontieră şi Ministerul Administraţiei şi Internelor.