Grupurile parlamentare ale PSD şi PNL vor declanşa, săptămâna viitoare, după anunţarea rezultatului alegerilor prezidenţiale, procesul de revizuire a Constituţiei, "din prima zi de mandat", a anunţat, luni, la un miting electoral la Ploieşti, candidatul PSD la Preşedinţie Mircea Geoană.
Mircea Geoană a anunţat, luni, în cadrul unui miting electoral la Ploieşti, că a convenit cu liderul PNL Crin Antonescu şi au decis ca săptămâna viitoare, după anunţarea rezultatului alegerilor prezidenţiale, grupurile parlamentare ale PSD şi PNL să declanşeze în Parlament procesul de revizuire a Constituţiei.
"Vom declanşa un forum constituţional şi ne vom sfătui cu toţii ce fel de republică dorim şi vom avea într-adevăr o discuţie serioasă, nepartizană, neelectorală, despre ce vreţi dumneavoastră despre ţara dumneavoastră şi despre ce vrem noi despre România noastră. Acest lucru îl începem săptămâna viitoare, din prima zi de mandat, nu în ultima zi de mandat", a spus Geoană în aplauzele sutelor de susţinători social-democraţi şi liberali prezenţi la miting.
Peste o mie de susţinători PSD şi PNL au participat, luni seară, la Casa Sindicatelor din centrul Ploieştiului, la un miting electoral de susţinere a lui Mircea geoană pentru funcţia de preşedinte al României. Printre participanţii la miting s-au numărat preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban, liderii liberali Norica Nicolai şi Theodor Meleşcanu, alături de lideri ai PSD.
Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat, joia trecută, că grupurile parlamentare ale PSD vor iniţia procedura de modificare a Constitiţiei, urmând ca anul viitor să fie convocat un forum constituţional.
"Anul viitor vom convoca şi voi iniţia un forum constituţional, pentru că atunci când vorbim despre Constituţia Republicii noastre va trebui să avem o dezbatere serioasă cu cei mai buni specialişti, aşezată, în afara acestei patimi electorale pe care o traversăm şi în afara acestui mod extrem de speculativ în care domnul Băsescu se joacă cu instituţiile fundamentale ale statului", spunea Geoană.
La rândul său, liderul grupului PDL, Mircea Toader, a anunţat, luni, că a depus la secretarul general al Camerei Deputaţilor solicitarea de înfiinţare a comisiei de reviziure a Constituţiei, având în vedere rezultatele referendumului din 22 noiembrie.
Toader a precizat că PDL propune înfiinţarea comisiei formată din 21 de senatori şi deputaţi, un reprezentant al Guvernului, unul al Preşedinţiei şi al avocatului poporului.
Preşedintele Băsescu declara, în 22 noiembrie, că Parlamentul va trebui ca, imediat după validarea rezultatului scrutinului, să convoace de urgenţă Comisia pentru revizuirea Constituţiei. Şeful statului a declarat, pe 24 noiembrie, la sediul său de campanie, că Parlamentul ar trebui să constituie Comisia de revizuire a Constituţiei a doua zi după anunţarea rezultatelor oficiale ale referendumului, în semn de respect pentru români.
Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată doar de preşedintele României, la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative. Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.
Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
Modificarea legii fundamentale este definitivă numai după aprobarea ei prin referendum naţional pentru revizuirea Constituţiei, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire. În cazul referendumului privind revizuirea Constituţiei, obiectul şi data referendumului naţional se stabilesc prin lege. Cetăţenii care participă la referendum au dreptul să se pronunţe prin "DA" sau "NU" la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: "Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma aprobată de Parlament?".