Şeful statului a transmis, vineri, Parlamentului, o cerere de reexaminare a Legii prin care a fost respinsă OUG de modificare a actului normativ privind organizarea referendumului, ordonanţă care viza instituirea unui termen în care Legislativul să dea un răspuns la solicitarea legată de referendum.
Administraţia Prezidenţială a anunţat, vineri, prin intermediul unui comunicat, că şeful statului a trimis Parlamentului cererea de reexaminare a Legii privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 103/2009 pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
Preşedintele precizează, în documentul transmis Parlamentului, că obiectul legii trimise spre promulgare îl reprezintă respingerea OUG pentru modificarea şi completarea Legii referendumului.
El menţionează că, prin Ordonanţa de urgenţă 103/2009 se are în vedere completarea Legii 3/2000 cu norme care să înlocuiască textele declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională.
De asemenea, se instituie un termen de 20 de zile în care Parlamentul să avizeze solicitarea Preşedintelui referitoare la desfăşurarea referendumului naţional consultativ.
"Potrivit «Liniilor directoare pentru organizarea referendumului» adoptate de Consiliul pentru Alegeri Democratice cu ocazia celei de-a 18-a reuniuni şi de Comisia de la Veneţia în cea de-a 68-a sesiune plenară, se prevede că, atunci când Parlamentul trebuie să-şi dea avizul consultativ asupra textului supus referendumului, trebuie să fie fixat un termen înăuntrul căruia Parlamentul să se pronunţe, iar în cazul în care acest termen este nerespectat, textul referendumului este supus votului fără avizul Parlamentului. Astfel că, prin dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.103/2009 s-a dorit preîntâmpinarea situaţiei în care Parlamentul ar putea să obstrucţioneze atribuţia constituţională a Preşedintelui, prin amânarea pronunţării avizului consultativ", se arată în cererea de reexaminare.
De asemenea, prevederile ordonanţei în cauză stabilesc organizarea şi desfăşurarea referendumului în cadrul aceloraşi secţii de votare privind alegerile parlamentare sau prezidenţiale, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale, menţionează şeful statului.
"Această măsură are, aşadar, menirea de a raţionaliza cheltuielile publice pentru organizarea referendumului", precizează sursa citată.
Totodată, s-a urmărit înlocuirea textelor declarate neconstiuţionale din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, referitoare la majoritatea parlamentă necesară adoptării hotărârii pentru exprimarea punctului de vedere asupra referendumului iniţiat de şeful statului, se mai arată în document.
"Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicit reexaminarea Legii privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 103/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, în sensul aprobării acestei Ordonanţe prin lege", conchide şeful statului.
Ordonanţa de urgenţă, respinsă de Legislativ, prevedea că punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de preşedintele României urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea şefului statului.
Potrivit ordonanţei, dacă Parlamentul nu îşi transmite punctul de vedere în termenul stabilit, preşedintele va putea emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită.