Deputatul PNL Eugen Nicolăescu cere premierului interimar Emil Boc, într-o scrisoare, să prelungească valabilitatea HG care reglementează nivelul redevenţei pentru cabinetele medicale pentru încă doi ani, împiedicând astfel falimentarea cabinetelor medicilor de familie.
În scrisoarea deschisă remisă joi agenţiei MEDIAFAX, fostul ministru al Sănătăţii iî solicită lui Emil Boc să prelungească valabilitatea hotărârii de guvern care reglementează nivelul redevenţei pentru cabinetele medicale, motivând că aplicarea legii va însemna practic falimentarea imediată a majorităţii cabinetelor medicale.
"Ca urmare a consultării medicilor de familie din majoritatea judeţelor, am constatat că aceştia au o problemă deosebit de gravă în ceea ce priveşte continuitatea activităţii în cabinetele organizate potrivit legii. Având în vedere situaţia prezentată, se impune prelungirea, în regim de urgenţă, a valabilităţii HG nr. 884/2004 care reglementează nivelul redevenţei pentru cabinetele medicale pentru încă doi ani, perioadă care să asigure finalizarea procesului de vânzare a cabinetelor medicale sau a legiferării altor prevederi care să asigure continuarea activităţii în condiţii de normalitate", susţine Eugen Nicolăescu.
Deputatul PNL îl roagă pe premierul demis să dispună "măsuri imediate de adoptare a unei hotărâri de guvern care să permită continuarea activităţii în cabinetele medicilor de familie prin prelungirea valabilităţii HG care reglementează nivelul redevenţei pentru cabinetele medicale", cu speranţa că va înţelege "necesitatea reglementării acestei probleme în regim de maximă urgenţă".
Liberalul iî explică lui Emil Boc că, "în anul 2009, veniturile cabinetelor medicilor de familie au scăzut cu circa 30% - 40% comparativ cu anul 2008, fiind în situaţia de a înregistra restanţe la plata cheltuielilor curente, chiar a salariilor medicilor şi asistenţilor care deservesc populaţia înscrisă pe listele acestora".
El precizează că în acest context deosebit de grav pentru medicina de familie a apărut şi "problema funcţionării cabinetelor în spaţiile concesionate conform HG nr. 884 din 3 iunie 2004, prin care s-a stabilit că valoarea redevenţei aferentă concesiunii cabinetelor medicale este de 1 Euro/mp/an pentru o perioadă de 5 ani, această perioadă expirând în decembrie 2009".
Nicolăescu explică faptul că, după această perioadă, redevenţa se va calcula la preţul pieţei, ceea ce va însemna practic falimentarea imediată a majorităţii cabinetelor medicale, cu excepţia celor vândute şi aflate în proprietatea medicilor de familie.
"Menţionez că acest tip de concesiune se întemeiază pe prevederile Legii 219 din 1998 privind regimul concesiunilor, articolul 2, alin.2, punctul p).
În prezent, medicii de familie întâmpină dificultăţi în cumpărarea cabinetelor medicale deoarece mulţi primari refuză să aplice corect legea şi impun preţuri care depăşesc în mod nefiresc preţul aferent unui cabinet medical, cu valoare medico-socială, care nu sunt corelate cu această destinaţie unică, ci sunt preţuri aferente spaţiilor comerciale", mai scrie Nicolăescu în scrisoarea adresată lui Emil Boc.