Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 nov 2009 - Anul XIV, nr. 277 (4263)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băncile ar putea încălca înţelegerile cu FMI, dacă o tranşă pentru România se amână peste şase luni

Miercuri, 25 Noiembrie 2009 (18:06:24)

Grupurile-mamă ale primelor nouă bănci din România ar putea să nu mai respecte angajamentele asumate în cadrul întâlnirilor de la Viena şi Bruxelles, dacă board-ul FMI nu aprobă revizuirile trimestriale ale acordului stand-by în maxim şase luni de la data programată iniţial.

"Angajamentele asumate de bănci sunt condiţionate de evoluţia acordului cu FMI. Mai exact, angajamentele sunt condiţionate de aprobarea de către Consiliul FMI a fiecărei revizuiri trimestriale a acordului stand-by nu mai târziu de şase luni de la data programată iniţial pentru revizuire", au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare prezente la întâlnirea de la Bruxelles a grupurilor financiare cu oficialii FMI, Comisiei Europene şi BNR.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

O misiune a FMI s-a aflat la Bucureşti, în perioada 28 octombrie - 9 noiembrie, pentru a doua revizuire a acordului stand-by, dar România nu a îndeplinit toate condiţiile pentru finalizarea procedurii. Astfel, Fondul a anunţat că este pregătit să trimită o nouă misiune de îndată de situaţia politică va permite şi, ulterior, să supună aprobării Consiliului revizuirea.

România a primit până în prezent primele două tranşe din împrumutul de la FMI, ce însumează 6,9 miliarde de euro. Tranşa a treia, de 1,5 miliarde de euro, era programată pentru luna decembrie, iar cea de-a patra, de aproximativ 820 millioane de euro, pentru luna martie a anului viitor.

Pe de altă parte, sursele au precizat că oficialii prezenţi la întâlnirea de la Bruxelles au fost de acord să existe o anumită flexbilitate, având în vedere cererea redusă pentru creditare, dar că nu s-a discutat despre o cifră, fiind tacit acceptată o variaţie a expunerilor băncilor străine pe piaţa românească de până la 2%.

Primele nouă bănci străine s-au întâlnit, săptămâna trecută, la Bruxelles, cu reprezentanţi ai FMI, Comisiei Europene, Băncii Naţionale a României, BERD, Banca Mondială şi BEI pentru a discuta evoluţia expunerii acestora pe piaţa din România şi au subliniat nevoia de a fi puse la dispoziţie instrumente de investiţii adecvate.

După încheierea acordului de finanţare internaţională cu România, FMI şi Comisia Europeană au obţinut acordul scris al primelor nouă bănci străine în funcţie de activele deţinute în România să-şi menţină expunerile la nivelul înregistrat în luna martie a acestui an.

Grupurile-mamă ale principalelor nouă bănci cu capital străin au semnat, în luna august, scrisori bilaterale de angajament pentru menţinerea nivelului expunerii pe piaţa românească la nivelul din luna martie şi a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%, după ce în martie FMI obţinuse la Viena un acord global al acestora.

Acordurile au fost semnate de Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank şi UniCredit, care deţin 70% din piaţa din România.

Totuşi, surse au declarat pentru MEDIAFAX că expunerea pe România a primelor nouă bănci străine s-a redus în perioada martie-octombrie cu 3,8%, respectiv 1,2 miliarde de euro, de la 31,5 miliarde euro la 30,3 miliarde euro. Băncile trebuie să îşi menţină expunerea pe România de la nivelul de la 31 martie 2009 până la finele lunii aprilie 2011.

La începutul lunii noiembrie, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks, a declarat că FMI va colabora cu băncile-mamă ale sucursalelor din România pentru a readuce expunerea pe România la nivelul din luna martie, finanţările scăzând de atunci cu 2%.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băncile ar putea încălca înţelegerile cu FMI, dacă o tranşă pentru România se amână peste şase luni.
 Vizualizări articol: 490 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băncile ar putea încălca înţelegerile cu FMI, dacă o tranşă pentru România se amână peste şase luni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei