Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a condamnat România, marţi, pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil şi a dreptului la liberă exprimare în două acţiuni deschise de ziaristul Laurian Ieremeiov, informează APADOR-CH.
În primul caz, ziaristul a fost cercetat penal în anul 2000 pentru infracţiunea de calomnie în urma publicării unui articol referitor la acuzaţiile de hărţuire sexuală aduse directorului de atunci al Direcţiei Judeţene Timiş de Sănătate Publică de către un medic rezident.
Deşi a fost achitat, reclamantul a fost condamnat la plata unei amenzi administrative, precum şi la plata unor despăgubiri civile către directorul Direcţiei Judeţene.
În cel de-al doilea caz, reclamantul a fost supus unei proceduri similare, tot în anul 2000, pentru publicarea unui articol referitor la colaborarea primarului din Buziaş cu fosta Securitate. În urma acestei proceduri, reclamantul a fost achitat, dar obligat de asemenea la plata unei amenzi administrative şi a despăgubirilor civile către primar.
Curtea Europeană a stabilit în ambele cazuri că, prin condamnarea penală a ziaristului, statul a adus o ingerinţă disproporţionată în dreptul său la liberă exprimare chiar şi în condiţiile în care sumele pe care fusese obligat să le plătească erau modice.
Curtea a apreciat că reclamantul acţionase cu bună-credinţă şi a constatat încălcarea Articolului 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care garantează dreptul la liberă exprimare. Instanţa a mai constatat că reclamantul nu a beneficiat de un proces echitabil, deoarece nu i-a fost respectat dreptul său la apărare în condiţiile în care instanţele de recurs nu l-au audiat în cursul celor două proceduri. Curtea a concluzionat astfel că Articolul 6 din Convenţia europeană a Drepturilor Omului care garantează dreptul la un proces echitabil a fost încălcat.
Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului-Comitetul Helsinki (APADOR-CH) atrage atenţia că, din cauza deciziei Curţii Constituţionale din 18 ianuarie 2007 care a declarat dezincriminarea insultei şi calomnei drept neconstituţională, şi în prezent se pot pronunţa sancţiuni penale ca cea din cauzele Ieremeiov, care să atragă condamnarea României de către CEDO.
APADOR-CH mai subliniază că motivaţia Curţii Constituţionale pentru menţinerea în Codul penal a acestor infracţiuni a fost lipsa unui cadru legal civil sau contravenţional pentru a proteja eficient demnitatea şi onoarea persoanei. În consecinţă, APADOR-CH solicită Parlamentului României să adope de urgenţă prevederi civile apte să protejeze efectiv aceste valori şi să pună capăt stării de incertitudine juridică cu privire la infracţiunile de insultă şi calmonie.