Alegerile prezidenţiale din România se află, în continuare, în atenţia presei de limbă germană, care are opinii tot mai critice, atât la adresa stabilităţii politice, cât şi referitoare la modul de organizare a alegerilor, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.
În opinia Sueddeutsche Zeitung, aceste alegeri demonstrează numeroase deficite democratice în România. "Este extrem de supărător dacă într-un stat membru al UE sunt fraudate alegerile democratice, prin cumpărarea sau falsificarea de voturi. Este, de asemenea, inacceptabil ca oamenii să fie transportaţi cu autobuze, prin ţară, pentru a vota de mai multe ori", scrie cotidianul din Munchen. Neregulile au drept cauză un regulament electoral "fatal", adoptat de comun acord de marile partide, care au sperat să profite de pe marginea acestor "tertipuri", afirmă publicaţia.
Astfel, în pofida faptului că Băsescu este îndreptăţit să critice întreaga clasă politică, el nu este credibil, având în vedere că anturajul acestuia participă alături de ceilalţi la aceste "tentative de manipulare". Iar Băsescu personal oferă exemplul negativ al unui politician lipsit de scrupule, care nu are nicio reţinere să dizolve guverne şi să instige instituţiile de stat unele împotriva altora, pentru a-şi atinge propriile scopuri, subliniază publicaţia germană.
Aceasta consideră, de asemenea, că Băsescu a "dus de nas" Parlamentul, într-un mod "absurd", propunând de două ori, consecutiv, în urma dizolvării Guvernului, candidaţi "neînsemnaţi" pentru funcţia de premier, ale căror şanse de a obţine o majoritate în Legislativ era "nulă". Publicaţia conchide că este posibil ca Băsescu să "plătească aceste manevre" prin pierderea mandatului în turul doi. Pentru români, care nu pot lua democraţia în serios şi din cauza propriului lor preşedinte, apartenenţa ţării lor la UE este cu atât mai importantă, sperând ca măcar UE să le dea politicienilor lor peste degete", conchide Sueddeutsche Zeitung, citat de Deutsche Welle.
"Alegerile prezidenţiale sunt considerate de unii analişti români drept unul dintre cele mai importante scrutine de la prăbuşirea regimului comunist, în urmă cu 20 de ani", scria cotidianul elveţian de limba germană Neue Zuercher Zeitung, într-un material intitulat "Băsescu câştigă". Cotidianul argumentează, în continuare, că scrutinul are loc pe fundalul celei mai dificile crize politice din ultimii 20 de ani şi al unei situaţii economice deosebit de critice. Criza politică de durată este cauzată de neînţelegerile dintre preşedintele Traian Băsescu şi Parlamentul României, în privinţa desemnării unui nou premier.
În opinia cotidianului elveţian, această situaţie s-ar putea soluţiona prin schimbarea regimului, iar alternativa ar fi organizarea de alegeri legislative anticipate. Competiţia strânsă dintre Băsescu şi Mircea Geoană, contracandidatul acestuia în turul doi, este, însă, un indiciu al polarizării electoratului român. Cotidianul avertizează, totodată, că preşedintele nu poate conta pe susţinerea liberalilor, având în vedere că liderul acestora, care a ieşit din cursă după primul tur, a exclus orice coaliţie cu Băsescu. Publicaţia este de părere că un succes fără echivoc pentru Băsescu este rezultatul referendumului privind restructurarea Parlamentului, prin care s-a poziţionat în faţa electoratului ca reformator. "Parlamentul român are o imagine foarte proastă, trecând drept incompetent şi corupt", a precizat cotidianul.
Frankfurter Allgemeine Zeitung consideră că faptul că iniţiativa preşedintelui român a obţinut mai multe voturi decât candidatura sa la şefia statului arată că potenţialul electoral al lui Băsescu nu a fost exploatat în totalitate în primul tur. Însă, cotidianul estimează, alături de alte publicaţii, că votul electoralului liberal va fi decisiv, precizând, totodată, că liderul acestuia şi-a concentrat toată energia asupra unei campanii anti-Băsescu, fără să se afirme, în schimb, şi în faţa liderului social democrat, Mircea Geoană, lucru care l-a împiedicat să intre în turul doi. Scrutinul de la 6 decembrie va determina, afirmă cotidianul, soluţionarea crizei guvernamentale de durată.