Comitetul de Cordoonare al MS a hotărât, luni, categoriile de populaţie care vor fi vaccinate cu prioritate împotriva virusului gripei noi, astfel că 1.340.000 de doze de vaccin pandemic vor fi utilizate pentru imunizarea personalului medical, a studenţilor, a liceenilor şi a cadrelor militare.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel, a declarat, luni, că în Comitetul de Cordoonare al MS s-a hotărât care sunt principelale categorii de populaţie cu risc care vor fi vaccinate începând din 26 noiembrie împotriva virusului A/H1N1, cu produsul de la Institutul Cantacuzino.
Astfel, din cele 1.340.000 de doze de vaccin pandemic, 140.000 vor fi utilizate pentru imunizarea a aproximativ 70% din personalul medical, un milion pentru imunizarea studenţilor şi a liceenilor, iar aproximativ 200.000 vor fi repartizate serviciilor speciale, respectiv Armata, Poliţia de Frontieră şi Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Din cele un milion de doze pentru colectivităţile şcolare, 500.000 vor fi folosite pentru imunizarea studenţilor, iar celelalte 500.000 pentru imunizarea liceenilor.
Streinu-Cercel a reamintit că singura metodă eficientă de protecţia împotriva gripei este vaccinarea.
Dozele de vaccin vor fi livrate Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene şi a cea a municipiului Bucureşti, care, la rândul lor, le vor da medicilor de familie şi celor şcolari, după caz, pentru începerea imunizării. Ministrul interimar al Sănătăţii, Adriean Videanu, a declarat, în 17 noiembrie, că vaccinul va ajunge în fiecare judeţ sub pază militarizată.
Secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel declara, la începutul lunii noiembrie, că vaccinarea împotriva virusului pandemic A/H1N1 este recomandată, dar nu obligatorie, la fel ca şi în cazul celorlalte campanii de imunizare, precizând însă că responsabilitatea poate face diferenţa în privinţa numărului de îmbolnăviri.
Streinu-Cercel preciza că produsul realizat de Institutul Cantacuzino respectă toate standardele internaţionale de fabricaţie, protocoalele după care se efectuează studiile clinice fiind identice cu ale celorlalţi producători.
Întrucât modul de producere a vaccinului pandemic este similar cu cel pentru gripa de sezon, reacţiile adverse care pot apărea sunt aceleaşi cu cele date de vaccinul sezonier, respectiv roşeaţă la locul înţepăturii, uşoare stări febrile şi alergii minore în cazul persoanelor sensibile, menţiona Streinu-Cercel.
Streinu-Cercel adăuga că, până la sfârşitul anului 2009, Institutul Cantacuzino va produce aproximativ cinci milioane de doze de vaccin pandemic, urmând ca în 2010 să mai producă încă cinci milioane de doze. Pentru cele 10 milioane de doze vaccin pandemic costurile se ridică la aproximativ 50 de milioane de lei.
În ceea ce priveşte vaccinul pentru copii, autorităţile estimează că vaccinarea va începe în ianuarie 2010, procedurile de testare fiind mai dificile şi estimau că vaccinarea în acest caz va începe în ianuarie 2010.