Presa internaţională relatează despre desfăşurarea votului pentru alegerile prezidenţiale din România, dar şi despre reclamaţiile privind comiterea de fraude înregistrate duminică.
Associated Press afirmă că există informaţii privind posibile fraude la unele dintre centrele de vot speciale, înfiinţate pentru situaţiile excepţionale în care alegătorii nu pot vota în localitatea de reşedinţă. AP afirmă că, după numai şase ore de la deschiderea secţiilor, 157.000 de persoane votaseră deja în secţiile speciale, iar martori au relatat că alegătorii au fost aduşi cu autobuze la aceste secţii, după ce votaseră deja în alte părţi.
AP adaugă că românii au votat duminică în speranţa că vor pune capăt crizei de conducere care ameninţă împrumutul de 1,5 miliarde de euro de care ţara are nevoie disperată în recesiune.
La rândul său, DPA afirmă că autorităţile electorale au primit până duminică la prânz sute de reclamaţii privind comiterea de fraude la alegerile prezidenţiale, depuse atât de principalele partide, cât şi de către simpli cetăţeni sau organizaţii de presă. Agenţia germană de presă afirmă că uimitor a fost faptul că, la numai trei ore după deschiderea secţiilor de vot, 6,17 la sută dintre alegători îşi exercitaseră deja dreptul de vot.
DPA aminteşte şi despre doi alegători au fost amendaţi în timp ce încercau să fotografieze buletinele de vot, o practică obişnuită în cazul cumpărării de voturi.
Şi agenţia France Presse relatează că, în cursul zilei, partidele s-au acuzat reciproc de comiterea de fraude în unele secţii, reamintind însă că alegerile sunt supravegheate de o misiune limitată a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi mai multe ONG-uri.
Şi CNN a relatat despre alegerile prezidenţiale din România, remarcând că acestea sunt dominate de destrămarea, cu o lună în urmă, a coaliţiei de guvernare şi impactul sever al crizei economice asupra ţării. "Fostul satelit sovietic rămâne una dintre cele mai sărace zone ale blocului economic cu 27 de membri şi a luptat împotriva corupţiei. Afectată grav de criza globală, România a fost nevoită să apeleze în martie la Fondul Monetar Internaţional, UE şi Banca Mondială pentru un pachet de 27 de miliarde de dolari destinat economiei", comentează CNN.
Fără a semnala acuzaţiile de fraudă, BBC afirmă că este puţin probabil ca primul tur de scrutin să stabilească un învingător în alegeri.