Alegerile prezidenţiale din România sunt esenţiale pentru revigorarea reformelor din justiţie şi economie şi rezolvarea unei crize guvernamentale care a dus la amânarea ajutorului de la Fondul Monetar Internaţional, comentează presa internaţională de duminică.
Fără formarea rapidă a unui nou guvern şi un nou impuls pentru modernizarea statului, România riscă să nu poată ieşi fără probleme din recesiune şi să rămână mult în urma altor state din fostul bloc sovietic care au aderat la UE, comentează Reuters, adăugând că viitorul preşedinte va avea un rol crucial în procesul de reformă.
AFP se referă la recesiunea gravă cu care se confruntă România, amintind că în ziua alegerilor este organizat şi un referendum contestat de mai multe organizaţii neguvernamentale. Agenţia France Presse adaugă că mulţi români se declară decepţionaţi de clasa politică, iar rata de participare la alegeri ar putea rămâne sub 50 la sută.
Associated Press consideră că alegerile ar putea deschide calea către împrumutul internaţional care are ca scop ieşirea ţării din recesiunea profundă cu care se confruntă, reamintind că România se află în criză politică de la demiterea Guvernului premierului Emil Boc, în octombrie. AP mai afirmă că România are nevoie de fondurile de la FMI pentru a plăti salariile din sectorul de stat şi pensiile, însă are puţine şanse să primească împrumutul înainte de Anul Nou.
DPA se concentrează tot asupra crizei cu care se confruntă România, citând analişti care consideră că rezultatul alegerilor poate determina viitorul economic al ţării. Agenţia germană adaugă că o victorie a lui Mircea Geoană sau Crin Antonescu ar putea grăbi formarea unui guvern funcţional şi eliberarea tranşelor de împrumut.
Agenţia chineză Xinhua aminteşte despre dezbaterea electorală de vineri, care a marcat finalul campaniei electorale, în timp ce agenţia rusă RIA Novosti vorbeşte despre criza politică şi economică din România şi posibilitatea ca preşedintele să fie ales abia în urma celui de-al doilea tur de scrutin.
Euronews apreciază că alegerile de duminică reprezintă probabil cel mai important scrutin organizat în România după căderea comunismului, iar Deutsche Welle remarcă scepticismul manifestat de alegători în legătură cu capacitatea politicienilor de a rezolva criza, într-o ţară afectată în continuare de corupţie.