Ministerul Administraţiei şi Internelor a informat că în ziua alegerilor s-au raportat 1.059 de incidente electorale, s-a înregistrat 72 de infracţiuni şi s-au aplicat 63 de sancţiuni, în valoare totală de 160.260 de lei.
Potrivit sursei citate, în mediul rural s-au raportat 534 de incidente, iar în mediul urban 525.
Cele mai numeroase infracţiuni: vot multiplu - 25, oferire de bani sau bunuri - 14, introducere a unui număr suplimentar de buletine - 4, împiedicarea dreptului de exercitare a votului - 3.
Situaţia pe judeţe din punctul de vedere al incidentelor legate de alegeri: Bucureşti - 118, Olt - 98, Călăraşi - 75, Dâmboviţa - 70, Argeş şi Mureş - 61, Buzău - 51.La polul opus din punct de vedere al incidentelor se situează Tulcea şi Botoşani câte 1, Vâlcea - 3, Arad, Covasna şi Harghita câte 4.
Printre ultimele incidente se numără cel din judeţul Maramureş, localitatea Chelmiţa, unde primarul aştepta alegătorii în faţa secţiei de votare pentru a le indica cu cine să voteze.
În localitatea Traian, din Bacău, un angajat al primăriei transporta colegi la o altă secţie de votare pentru a ii pune să voteze din nou.
În Ploieşti, un observator al unui partid politic a semnalat faptul că o persoană indica unei alte persoane într-o secţie de votare să nu voteze pentru referendum.
În Ciorani, Prahova, un bărbat a intrat cu mama lui în cabina de vot sub pretextul că aceasta nu vedea şi a ştampilat şi buletinele lui şi pe ale mamei sale. Apoi s-a dovedit că femeia nu avea acte medicale doveditoare a faptului că nu vedea.