Legea pentru alegerea preşedintelui României sancţionează cu închisoarea numai pe cei care cumpără voturi, nu şi pe cei care primesc bani în schimbul exercitării votului, în Legea privind alegerea Parlamentului fiind pedepsită şi acceptarea mitei electorale.
Potrivit articolului 26, indice 4 din Legea 370/2004 privind alegerea preşedintelui, " (1)oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani şi interzicerea exercitării unor drepturi".
Nu intră în categoria bunurilor prevăzute la alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.
Aceeaşi prevedere nu se regăseşte în Legea privind desemnarea Parlamentului.
Legea 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului prevede la articolul 55 că "(1) promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la cinci ani", tentativa pedepsindu-se şi ea.
Legea privind alegerea preşedintelui arată la articolul 26, indice 5, că "fapta persoanei care votează: a) fără a avea acest drept; b) de două sau mai multe ori; c) prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi". Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
Articolul 26, indice 6, al Legii 370/2004 consemnează că "(1) violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă". Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoarea de la şase luni la trei ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Duminică, poliţiştii au fost sesizaţi cu zeci de incidente electorale, de la cumpărare de voturi până la introducerea greşită în urne a buletinelor de vot.
Turismul electoral şi mita pentru obţinere de voturi sunt cele mai frecvente cazuri întâlnite la scrutinul de duminică.
Cei care dau bani riscă închisoarea, cazul de la Giurgiu, în care doi bărbaţi au fost reţinuţi pentru că au oferit 30 de lei mită electorală, fiind unul în care autorităţile nu sunt îngăduitoare. Cei doi sunt audiaţi de procurori Parchetului Judecătoriei Giurgiu, care urmează să ia o măsură preventivă.
În cazul celor care au ales să voteze în alte localităţi şi nu în cea de domiciliu, invocând diverse motive în declaraţia pe proprie răspundere dată la secţiile speciale, dacă se dovedeşte că au minţit, riscă să fie puşi sub acuzare pentru fals în declaraţie.