Adminstraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) informează că procesul electoral s-a încheiat, fără incidente, în 42 de penitenciare, peste 9.600 de deţinuţi exprimându-şi opţiunile, în timp ce alţi 1.400 au refuzat.
Duminică, în 43 de unităţi subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, s-a desfăşurat procesul de vot privind alegerea preşedintelui României şi referendumul naţional.
În conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare şi în funcţie de situaţia juridică, din totalul de 26.724 persoane private de libertate aflate în custodia sistemului penitenciar în data de 22.11.2009, au avut drept de vot următoarele categorii: persoanele private de libertate arestate preventiv, cele aflate în curs de judecată, precum şi persoanele condamnatei în primă instanţă; persoanele condamnate care nu au fost lipsite de drepturile electorale prin hotărâre judecătorească definitivă; persoanele faţă de care s-a dispus măsura educativă într-un centru de reeducare care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor.
Până la ora 20.00, procesul de vot s-a finalizat în 42 de unităţi penitenciare, iar din efectivul total de persoane private de libertate cu drept de vot (11.150) au ales să voteze un număr de 9.677, restul de 1.473 persoane private de libertate au optat, prin declaraţii scrise, să nu îşi exercite acest drept.
În Penitenciarul Bucureşti Rahova, din cauza procedurilor prevăzute de legislaţia în vigoare, o mare parte din timp a fost alocată completării listelor speciale cu datele de identificare ale persoanelor private de libertate şi, ca urmare acestui fapt, procesul de vot s-a desfăşurat anevoios pe durata întregii zile.
Conducerea Penitenciarului Bucureşti Rahova a depus toate diligenţele pe lângă preşedintele Biroului Electoral Sector 5 şi cel al secţiei de votare la care este arondat penitenciarul şi, cu toate că numărul de delegaţi a fost suplimentat, până la această oră, s-au prezentat la urne 630 persoane private de libertate, din totalul de 921 cu drept de vot.
În unităţile penitenciare, procesul de vot s-a desfăşurat într-un climat de linişte şi siguranţă, fără incidente, observatorii şi reprezentanţii mass-media acreditaţi având posibilitatea de a participa la derularea acestuia.