Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 20 nov 2009 - Anul XIV, nr. 273 (4259)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Copiii cer un minister pentru protejarea drepturilor lor, care să nu fie coordonat de politicieni

Vineri, 20 Noiembrie 2009 (16:51:43)

Grupul de Iniţiativă al Copiilor a atras atenţia, vineri, că, la 20 de ani de la adoptarea Convenţiei privind Drepturile Copilului, România are încă multe probleme privind respectarea lor şi a cerut înfiinţarea unui Minister al Copilului şi Familiei, care să nu fie condus de oameni politici.

Grupul de Iniţiativă al Copiilor, reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale şi cei ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) au sărbătorit 20 de ani de la adoptarea Convenţiei privind Drepturile Copilului făcând o trecere în revistă a progreselor făcute de România în domeniu, după ratificarea Convenţiei, şi semnalând problemele rămase nerezolvate.

Secretarul general de la ANPDC, Mioara Bogdan, a amintit că în 1990, când România a ratificat Convenţia, situaţia sistemului de protecţie a copilului, în care erau aproximativ 100.000 de minori, era una "dezastruoasă".

Potrivit reprezentantului ANPDC, în fiecare orfelinat erau între 100 şi 400 de copii, personalul era puţin şi nespecializat, astfel încât erau încălcate şi drepturile fundamentale ale celor mici.

Mioara Bogdan a mai spus că în prezent mai sunt doar aproximativ 23.000 de minori în instituţii de tip clasic, care oferă însă condiţii de trai foarte bune, iar 47.000 de copii sunt în servicii de tip familial.

Reprezentantul UNICEF în România, Edmond McLoughney, a recunoscut progresele făcute de România în acest domeniu, a apreciat că legislaţia este "în ordine", dar că trebuie asigurată şi aplicarea ei şi a precizat că există încă probleme cauzate de criza economică şi de accesul la educaţie.

În opinia preşedintelui executiv de la Organizaţia "Salvaţi Copiii", Gabriela Alexandrescu, România are şi probleme privind colectarea datelor despre copii, neexistând un sistem coerent şi eficient, dar şi în privinţa alocării bugetare şi a faptului că există un monopol al statului asupra serviciilor sociale.

Gabriela Alexandrescu a mai spus că România are cea mai ridicată rată din Europa în ce priveşte mortalitatea infantilă, precizând că 11 copii din 1.000 mor înainte de a împlini un an, comparativ cu 4,6 media europeană.

"Jumătate dintre decesele survenite la vârste sub un an se înregistrează în prima lună de viaţă, ceea ce reprezintă o valoare de două - trei ori mai mare faţă de cea din alte ţări europene. Cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din România se înregistrează în partea de sud-est a ţării, unde în mediul rural se atinge valoarea de 15,8 la mie", a mai spus preşedintele executiv de la "Salvaţi Copiii".

Grupul de Iniţiativă al Copiilor a mai atras atenţia, citând un raport al UNICEF, asupra faptului că 350.000 de copii români trăiesc în sărăcie absolută, trei sferturi dintre aceştia locuind în mediul rural, şi că abandonul şcolar la clasele I - VIII a crescut de trei ori în perioada 2000 - 2008, în prezent 40.000 de copii părăsind anual şcoala.

Totodată, aceştia reclamă şi faptul că multe din drepturile lor sunt încălcate în şcoală prin faptul că nu sunt consultaţi atunci când se iau decizii care îi privesc, 75 la sută dintre ei precizând că nu au putut influenţa în niciun fel regulamentele şcolare.

Grupul de Iniţiativă al Copiilor a formulat un set de măsuri, susţinând că ar trebui aplicate indiferent de justificări şi explicaţii.

Printre măsurile propuse se numără păstrarea bugetelor destinate educaţiei şi asistenţei medicale cel puţin la nivelul anului 2008, acordarea alocaţiilor şi a altor forme de ajutor pentru copil şi familie sub forma unor bonuri, pe baza cărora să poată fi cumpărate doar rechizite, alimente şi îmbrăcăminte pentru copii, precum şi consultarea perioadică a celor mici de către reprezentanţii autorităţilor şi ai ONG-urilor înaintea luării oricărei decizii care îi priveşte.

Copiii au mai cerut numirea unui consilier şcolar pentru 300 de elevi, în loc de 800 în prezent, respectarea dreptului la educaţie şcolară al tuturor copiilor, indiferent de costuri, prin crearea de facilităţi de transport şi oferirea de materiale didactice şi manuale gratuite, inclusiv pentru clasele XI - XII şi obligarea şcolilor şi a direcţiilor de protecţie a copilului, printr-o metodologie publică, să colaboreze şi să se informeze reciproc atunci când apar probleme sociale sau riscul de abandon şcolar la copii.

De asemenea, Grupul de Iniţiativă al Copiilor consideră necesară înfiinţarea Avocatului Copilului, ca adjunct al Avocatului Poporului sau ca instituţie independentă, precizând că în cadrul Avocatului Poporului, problemele ce ţin de respectarea drepturilor copilului revin unui singur departament semi-specializat, care are ca atribuţii drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor şi persoanelor cu handicap.

În acest context, reprezentanţii Grupului de Iniţiativă al Copiilor au arătat că, în 2007, din cele 7.000 de petiţii primite de instituţie, numai şase vizau drepturile copilului şi 53 priveau protecţia copiilor şi tinerilor.

"Numărul prea mic demonstrează că Avocatul Poporului nu are ca prioritate drepturile noastre", au susţinut aceştia.

Ei au mai cerut autorităţilor şi publicarea de variante ale legilor privind drepturile copilului, care să fie pe înţelesul lor, dar şi eficientizarea măsurilor de depistare a copiilor fără identitate şi simplificarea procedurii de înregistrare a lor.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copiii cer un minister pentru protejarea drepturilor lor, care să nu fie coordonat de politicieni.
 Vizualizări articol: 687 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Copiii cer un minister pentru protejarea drepturilor lor, care să nu fie coordonat de politicieni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei