Guvernul a decis, miercuri, înfiinţarea unui centru naţional care va avea printre atribuţii combaterea terorismului electronic, prevenirea şi minimizarea efectelor dezastrelor naturale şi tehnologice, precum şi simularea proceselor complexe nucleare, a anunţat Ministerul Comunicaţiilor.
Denumit Centrul Naţional de Supercomputing (CNS), instituţia se va ocupa şi cu realizarea de simulări de politici social-economice, modelarea şi analiza factorilor de influenţă a mediului în vederea eficientizării protecţiei acestuia.
Centrul va funcţiona cu un număr de 20 de posturi.
CNS este o instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), finanţată din venituri de la bugetul de stat şi din venituri proprii.
Ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, a afirmat, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că "părţile integrate centrului vor include atât calcul de înaltă performanţă pentru cercetări interdiciplinare complexe, dar şi o sustenabilă bază tehnologică şi educaţională".
Activitatea CNS va fi coordonată de un director general, secondat de de un director general adjunct, numiţi prin ordin al Ministrului Comunicaţiilor, pe bază de concurs organizat conform procedurii interne MCSI.
În a doua parte a lunii octombrie, Ministerul Comunicaţiilor a publicat pe site-ul www.e-licitatie.ro un anunţ de participare prin care solicită oferte pentru achiziţionarea de servere în valoare de 1,904 milioane de euro (TVA inclusă). Proiectul se numeşte Supercomputing1.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 4 decembrie, ora 10:00.