Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 nov 2009 - Anul XIV, nr. 272 (4258)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Antonescu, sfătuit de intelectualii din Comitetul de sprijin să fie un preşedinte european

Joi, 19 Noiembrie 2009 (18:03:03)

Candidatul PNL Crin Antonescu s-a întâlnit, joi după-amiază, cu personalităţile care îl sprijină în cursa pentru Preşedinţie, fiind sfătuit de aceştia să citească despre psihologia poporului român, să reintegreze România în Euorpa sau să restabilească o legătură cu elitele româneşti.

Dezbaterea, la care au participat personalităţi care fac parte din Comitetul de sprijin al candidaturii lui Antonescu - printre care Emil Constantinescu, Petre Roman, Neagu Djuvara, Augustin Buzura, Zoe Petre, Aurora Liiceanu, Emil Hossu, Ducu Bertzi, Sorin Cupcea, AJ Weinberger, Mircea Deaconu - a fost deschisă de fostul preşedinte Emil Constantinescu, acesta ţinând să-şi asume responsabilitatea pentru lipsa unei dezbateri reale pe tema "portretului preşedintelui" încă din anul 2000.

"Există o lipsă de idei într-o lume care se confruntă cu o criză globală, asta nu înseamnă că elitele nu pot propune o formulă politică. Lipsea din acest peisaj o persoană care prin statutul său ar fi trebuit să preia acest proiect politic naţional şi să preia dialogul cu elitele româneşti. Ne-am dat seama că România are nevoie în acest moment de un preşedinte de tip european, un preşedinte vizionar", a susţinut Constantinescu.

El a mai spus că toţi intelectualii ar trebui să-şi asume repsonsabilitatea pentru faptul că nu au fost capabili să contureze "o personalitate politică, profilul uui preşedinte european", adăugând însă că în programul politic al tânărului candidat al PNL la prezidenţiale, Crin Antonescu, a descoperit "teme care i-au atras atenţia ca fiind importante pentru realizarea unei schimbări fundamentale".

În acest sens, fostul preşedinte a invocat ideea lui Antonescu privind "despărţirea de orice sistem clientelar, inclusiv din propriul partid şi promovarea elitelor", comentând că, în ciuda acestor deziderate asumate de Antonescu, el a constatat o rezistenţă inclusiv din partea intelectualităţii pentru realizarea unei schimbări reale în bine.

Neagu Djuvara nu a dorit să-i dea sfaturi viitorului preşedinte, ci să-i spună că îl alege pentru că este cel mai curat şi nu are deocamdată nicio pată.

"Aş dori să fiu mai cu picioarele pe pământ şi să spun ce să facem ca să ajungă preşedinte, fără să dărâme sistematic pe adversarii săi, că aproape nu mai e nevoie că se dărâmă singuri în general, mai cu seamă cel care este acum în fruntea ţării, prin actele pe care le face de câteva luni. Dintre toţi, singurul care merită să fie ales preşedinte al României este în ziua de astăzi Crin Antonescu, pentru simplul motiv că e cel mai curat dintre ei, că nu are deocamdată nicio pată", i-a spus Djuvara lui Antonescu.

El a mai susţinut că un politician nu are cum să ajungă în fruntea unei ţări democratice fără "anumite asigurări finanicare", însă un preşedinte cu caracter nu face ce şi-ar fi dorit cei care l-au ajutat să ajungă la putere.

"Şi, dacă alţii, cum e cazul preşedintelui actual, vorbesc de cercuri de interese.... Să fim serioşi, într-o democraţie nu există să ajungi în fruntea statului fără să ai în spatele tău anumite asigurări financiare. Le-a avut şi Napoleon şi Bismarck. Le-a avut într-un sens şi Mihai Viteazu care a fost adus de turci pe torn şi Cantermir, care a ajuns în Moldova tot cu ajutorul turicilor. Când ieşi preşedinte, pe urmă faci, dacă ai caracter, faci ce vrei tu şi nu ce ar fi dorit cei care te-au ajutat să ajungi la putere. Aşa că eu sunt pentru Crin Antonescu că e curat şi că se va ţine de cuvânt", a adăugat el.

La rândul său, Augustin Buzura a ţinut să-i ureze public "La mulţi ani!" fostului preşedinte Emil Constantinescu, care a împlinit 70 de ani şi i-a recomandat lui Antonescu să recitească volumul lui Constantin Rădulescu-Motru "Psihologia poporului român".

"Om fi noi în Europa, dar un preşedinte trebuie să ştie şi calităţile şi defectele poporului pe care urmează să-l conducă. Suntem un popor gregar, deci depinde foarte mult de cel care se află în fruntea turmei, de acesta depinde absolut totul. (...) Eu cred că cele mai importante lucruri sunt cartea, învăţătura şi sănătatea", a spus Buzura.

În plus, Zoe Petre a menţionat că vrea să-i propună "un pariu mult mai greu" fostului său student, acela al "unui preşedinte-vizionar", menţionând că acest deziderat nu este foarte uşor de atins.

"Antonescu să înţeleagă mult mai în adâncime decât se propunea pe agenda Lisabona noţiunea unei societăţi bazate pe cunoaştere. Avem o formaţie similiară şi va înţelegere de ce o astfel de societate nu poate fi una de tehnicieni, această societate având nevoie de dimensiunea profundă a contemplaţiei, ştiinţa teoretică fiind motorul şi dinamica ştiinţei aplicate, de aceea nu va putea vorbi imediat despre această societate. După ce 150 de ani am muncit pentru un proiect care înseamnă apropierea noastră de Occident, poate că merită că mai muncim 100 de ani pentru ridicarea noastră în fruntea Europei, pe care am dorit-o atât de mult", a spus Zoe Petre.

Lucia Hossu-Longin a ţinut să-l felicite pe Antonescu pentru "succesul" din dezbaterea de la Cluj-Napoca, adăugând că, în ultimele două zile de campanie, ar dori ca discuţiile să se axeze pe viitor şi anume reintegrarea în UE şi NATO.

"Nu mai doresc să mai trăiesc într-o ţară în care se reformează comunismul mereu şi în care să-l facem mai luminat. Băsescu ne-a scos din UE, nu ne-a integrat. Aş vrea să realizaţi dumneavoastră o reală integrare în UE şi NATO. Să vă cinstiţi martirii şi aminitiţi-vă de mandatul brătienilor", i-a spus Hossu-Longin lui Antonescu.

Şi actorul Emil Hossu a ţinut să-i adreseze câteva cuvinte candidatului PNL, căruia i-a spus să aibă grijă cu Robert Turcescu în dezbaterea de vineri seară şi criticând pe de altă parte intelectualii care încă "mai sunt apropiaţi de actualul preşedinte".

AG Weinberger a spus că îl doare când vede că cineva înjură, aruncă hârtii pe jos sau îi invadează inimitatea prin bădărănie. "Domnule preşedinte Antonescu, vă ofer ţara cea demnă, cealaltă Românie, pe care o descopăr în turnee, care e România cea mândră , cu reverenţă v-o ofer", a spus Weinberger.

Şi Doina Uricaru a criticat intelectualii de la GDS, despre care a spus că sunt "un soi de intelectuali care vor să trăiască într-un ţarc" şi a susţinut că cea mai gravă problemă a românilor, dincolo de salarii, este "pierderea demnităţii".

Seniroul PNL Mircea Ionescu Quintus a spus că e singurul om din sală care nu este monarhist, menţionând că el se socoteşte "părintele politic" al lui Crin Antonescu.

"În noaptea de Moş Nicolae am să pătrund la Cotroceni nu pentru a vă felicita, ci pentru a săruta mâna Primei Doamne a României, Adina", a spus Quintus.

"Ţineţi minte trei cuvinte, Crin s-alege preşedinte!", a mai spus el.

În finalul dezbaterii, Crin Antonescu a ţinut să le împărtăşească intelectualilor care îl sprijină viziunea sa despre relaţia putere-elite, dar şi greutăţile din campanie.

"În România am văzut că liderii politici sunt preocupaţi de relaţia cu elitele. A existat o diferenţă foarte mare între atitudinea pe care au avut-o oameni ajunşi pe poziţii importante de putere la un moment dat în raport cu elitele, o relaţie autentică, cum e cazul preşedintelui Constantinescu, a prim-ministrului Petre Roman, veniţi din zona academică", a spus Crin Antonescu.

El a criticat faptul că a văzut o preocupare temeinică, dar falsă, "de arondare, de anexare a elitelor, un schimb de bunuri şi plăceri, de decorări reciproce, din care până la urmă societatea nu a folosit pentru că a putut câştiga voturi un politician sau altul". Antonescu a ţinut totodată să transmită că preşedintele trebuie să înţeleagă că "elitele nu se anexează, nu se folosesc".

Pe de altă parte, Antonescu a menţionat că are de gând să convingă şi să împingă politicieni români din toate partidele "în direcţia salvării şi întăririi partidelor politice din România tocmai prin amputarea clientelei şi prin modificarea sistemului clientelar".

"Ştiu că doare, fac parte dintr-un partid în care mi-am petrecut ultimii 20 de ani, ştiu că relaţia partidului, decidenţilor, ale liderilor cu clientelele partidului sunt până la un punct inerente şi cumva universale, dar e clar că în România partidele politice sunt la momentul la care trebuie să facă o operaţie dureroasă, dar salvatoare, pentru partide şi chiar pentru viaţa politică. Cineva spunea că am avut curaj să spun asta colegilor mei. Între noi fie vorba, sunt mulţi colegi ai mei aici, toţi inteligenţi, deci îmi permit această glumă, şansa mea până acum e că probabil nu tot partidul m-a crezut", a spus Antonescu.

El a mai spus că a "avut foarte multe dificultăţi în campanie", fiind considerat de unii "privilegiat" pentru că ceilalţi doi candidaţi au nevoie de sprijinul său în turul doi. "Nu am fost privilegiat, a fost foarte greu şi va fi în continuare şi în turul doi. Cel mai greu lucru a fost şi cel mai preţios şi anume sprijinul unor oameni ca dumeavoastră, sprijinul unor oameni tineri. Te duci singur, în ciuda atâtor solidarităţi, în faţa unor decizii, în faţa tentaţiilor unei campanii şi a unei competiţii politice. Politica, puterea sunt ceva asemănător curentului electric - poate să ucidă, poate să facă lumină. În prezenţa puterii în câmpul politicii nu ţi se ascut instinctele bune, nu iese la lumină partea ta cea frumoasă", a apreciat liberalul.

El a mai spus că a câştiga alegerile este pentru el numai un mijloc şi nu un scop şi de aceea nu poate folosi orice mijloace ca să câştige aceste alegeri.

"Îmi pot permite, de pildă, să mint, deşi pe termen scurt, în campanie, e rentabil să minţi. Minţind acum, după ce ai câştigat nu mai poţi cere adevărul de la alţii. Problema e că folosind bani dubioşi într-o campanie electorală (...) nu mai poţi deveni preşedinte să măsori curăţenia intersecţiei dintre putere şi bani. Nu mai poţi, dacă în această campanie electorală te-ai prostituat politic, să vii după aceea să încerci să vorbeşti, să impui credibil decenţă, ţinută, atitudine. Nu mai poţi, dacă cedezi pe timpul campaniei diverselor tentanţii ale intoleranţei, dispreţului (...) să fii credibil atunci când vorbeşti despre adunare, despre pace, despre consens şi despre fertilitatea unei construcţii politice", a spus Antonescu.

El a conchis că "oamenii au nevoie de sentimentul că în funcţia de preşedinte al ţării se duce un om care cumva seamănă cu ei (...) şi căruia îi pasă”.

Crin Antonescu, însoţit de soţia sa, Adina Vălean, dar şi de lideri importanţi ai PNL, precum Mircea Ionescu Quintus, Varujan Vosganian, Norica Nicolai, a participat, joi, la o dezbatere cu intelectualii din Comitetul de sprijin al candidaturii sale, iniţiat de fostul preşedinte Emil Constantinescu.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Antonescu, sfătuit de intelectualii din Comitetul de sprijin să fie un preşedinte european.
 Vizualizări articol: 635 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Antonescu, sfătuit de intelectualii din Comitetul de sprijin să fie un preşedinte european0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sincer? trimis de
(19 nov 2009, 18:32:52
Sincer, desi l-am apreciat in unele situatii pe Antonescu (pentru ca macar a avut curajul sa vina la dezbatere cu Basescu), tot am ramas cu senzatia ca nu are habar nici sa se lege la sireturi. Nimic din ce zice nu pare venit de la el. Spune poezioare invatate nu stiu de la cine sau de unde, dar sincer nu e.
1.1  RE: Sincer? trimis de
(19 nov 2009, 23:02:54
probabil incearca sa atraga votanti pentru turul 2. Prea a devenit flexibil dintr-odata. Si-a schimbat peste noapte unele pareri (in legatura cu Basescu cel putin)

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei