Preşedintele ANI, Cătălin Macovei, va fi cercetat de Comisia de Evaluare a Consiliului Naţional de Integritate (CNI), nu de plen, la cererea sa motivată de faptul că s-ar dezvălui informaţii ce ar putea aduce atingere siguranţei naţionale, astfel că discuţiile vor fi secrete.
Prezent în plenul CNI, forul care supervizează activitate Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), pentru a-i informa pe membri despre stenogramele apărute în presă în urma discuţiilor cu Bogdan Chirieac şi Sorin Roşca Stănescu, Macovei a cerut Consiliului să convoace de urgenţă Comisia de Evaluare care să îl audieze în legătură cu discuţiile în trei apărute în presă precizând că nu poate face publice mai multe detalii, întrucât, în opinia sa, ar dezvălui informaţii ce ar putea aduce atingere siguranţei naţionale.
Lucrările plenului CNI sunt publice spre deosebire de cele ale Comisiei de Evaluare, care este formată din doar cinci membri ai Consiliului.
Cererea de constituire de urgenţă a Comisiei a fost acceptată în unanimitate de CNI, ca şi propunerea preşedintelui CNI de amânare a tuturor celorlalte puncte de pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri, pentru ca lucrările comisie să înceapă deîntadă.
La ora transmiterii acestei ştiri, Macovei este audiat de Comisia de Evaluare.
Tot miercuri, Macovei a declarat că la întâlnirile cu Bogdan Chirieac şi Roşca Stănescu s-a discutat şi despre "evenimente tangente" răpirii jurnaliştilor români în Irak arătând şi că i s-au cerut informaţii şi despre alţi miniştri verificaţi de ANI.
De asemenea, Cătălin Macovei a prezentat plenului CNI şi două informări privind stadiul plângerilor penale făcute atât de foşti angajaţi ai ANI pe numele celor din conducerea instituţiei, cât şi invers.
Din situaţia prezentată de Macovei a rezultat în principiu faptul că toate plângerile penale formulate de foştii angajaţi ai ANI împotriva conducerii au fost respinse din diferite motive în timp ce toate reclamaţiile formulate de conducerea instituţiei împotriva angajaţilor sunt încă în cercetare.
Prezent în plenul CNI alături de Cătălin Macovei, secretarul general al ANI Horia Georgescu a ţinut să precizeze că dosarul aflat în cercetare la DIICOT privind posibile scurgeri de informaţii şi o posibilă sustragere de documente din ANI a pornit în urma unei verificări interne care a început în septembrie 2008.
Potrivit celor doi reprezentanţi ai ANI, procurorii DIICOT au început, în octombrie, urmărirea penală faţă de trei foşti angajaţi ai agenţiei în acel dosar iar, recent, şefii ANI au cerut extinderea cercetărilor din dosar şi faţă de Codru Vrabie, membru al CNI, dar şi faţă de Sorin Roşca Stănescu.
Georgescu a precizat că procurorii DIICOT au ridicat deja în cadrul anchetei două computere de la ANI.
Macovei a argumentat cererea de extindere a cercetărilor din dosar faţă de Vrabie şi Roşca Stănescu arătând că în cazul primului, în opinia sa există indicii temeinice care să ateste implicarea sa în sustragerea de documente, în cazul celui de-al doilea temeiurile fiind chiar materiale de presă publicate de "Ziua", subiecte pornite pe baza unor documente sau informaţii din Agenţie.