DIICOT a anunţat, miercuri, că în cazul sesizării ANI nu s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de Sorin Roşca Stănescu, procurorii arătând că verificările nu au confirmat existenţa unor conexiuni între documentele sustrase din agenţie şi stenogramele discuţiilor Macovei-Roşca Stănescu-Chirieac.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) precizează, miercuri, într-un comunicat că, în urmă cu o zi, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a formulat o sesizare solicitând extinderea cercetărilor faţă de Sorin Roşca Stănescu, pe motiv că acesta ar deţine documente din interiorul ANI, puse la dispoziţie de către Carmen Florentina Fluture.
"În cuprinsul sesizării reprezentanţii legali ai instituţiei nu au indicat încadrarea juridică a faptelor pentru care solicită să se efectueze cercetări şi nici nu au propus administrarea de noi probatorii. Mai mult decât atât, verificările efectuate până la acest moment nu au confirmat existenţa unor conexiuni între documentele sustrase anterior şi evenimentele relatate în mass-media în cursul săptămânii trecute, referitoare la discuţiile dintre preşedintele ANI şi doi jurnalişti", informează DIICOT.
În aceste condiţii, procurorii au dispus să nu înceapă urmărirea penală faţă de Sorin Roşca Stănescu.
Sesizarea de marţi fusese făcută de ANI în completarea alteia din 7 mai 2009. Atunci, ANI a sesizat DIICOT cu privire la faptul că, în perioada septembrie 2008 –aprilie 2009, "în diverse medii au apărut informaţii care nu erau de interes public şi care se refereau la activitatea Agenţiei, ocazie cu care a fost constituit dosarul penal nr. 145/D/P/2009", arată procurorii.
În urma verificărilor efectuate "şi pentru realizarea unor activităţi procedurale de percheziţionare a mediilor de stocare a datelor", procurorii DIICOT au dispus, în 16 noiembrie, începerea urmăririi penale faţă de Fănel Burciu şi Carmen Florentina Fluture pentru iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, pentru transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic sau mijloc de stocare a datelor informatice, precum şi pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri.
"În fapt, s-a reţinut că Fănel Nicolae Burciu şi Carmen Florentina Fluture, angajaţi în cadrul ANI în funcţiile de inspector de integritate şi respectiv fost director de cabinet al preşedintelui ANI, au sustras şi transferat electronic date, informaţii şi documente care exced interesului public, întocmite în cadrul derulării activităţii ANI, la care au avut acces prin prisma atribuţiilor de serviciu în perioada în care au avut calitatea de angajaţi ai ANI", arată DIICOT.