România se plasează pe locul 22 în Uniunea Europeană (UE) în funcţie de ritmul de scădere a exporturilor în primele opt luni, de 19%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, şi pe poziţia a patra după reducerea importurilor, de 35%, potrivit datelor Eurostat.
Exporturile s-au situat la 18,6 miliarde de euro în intervalul ianuarie-august, iar importurile au totalizat 24,5 miliarde de euro, ceea ce face ca România să aibă un deficit comercial de 5,9 miliarde de euro, al şaptelea ca mărime în UE.
România ocupă, totodată, prima poziţie în UE în funcţie de scăderea exporturilor în relaţiile cu parteneri comerciali extracomunitari în septembrie, de 12% comparativ cu august, la 600 de milioane de euro. Importurile s-au menţinut la acelaşi nivel cu al lunii august, la 900 de milioane de euro.
Un număr de 13 state europene au consemnat creşterea exporturilor către parteneri comerciali din afara UE în septembrie, cele mai spectaculoase evoluţii fiind consemnate de Luxemburg (160,3%), Letonia (28,1%) şi Italia (23%).
Toate statele membre ale Uniunii au înregistrat în intervalul ianuarie-august scăderi ale exporturilor, cele mai accentuate fiind observate la Finlanda (36%), Lituania (32%) şi Suedia şi Bulgaria (30%). Cea mai mică reducere o are Irlanda (1%). De asemenea, şi importurile s-au diminuat în toate ţările comunitare. Cele mai mari mari scăderi ale indicatorului au fost înregistrate de Lituania (43%), Letonia (40%) şi Bulgaria (36%). Estonia şi Finlanda au avut reduceri ale importurilor asemănătoare României.
Pentru primele opt luni ale acestui an, zece state UE au raportat excedent comercial, cele mai mari fiind ale Germaniei (81,3 miliarde de euro), Irlandei (25,9 miliarde de euro) şi Olandei (23,2 miliarde de euro). Slovenia este singurul stat în care balanţa exporturi-importuri nu s-a modificat în ianuarie-august comparativ cu perioada similară din 2008. Cele mai mari deficite comerciale au fost consemnate în Marea Britanie (61,3%), Franţa (34,5 miliarde euro) şi Spania (31,4 miliarde de euro).
Deficitul comercial al UE s-a redus în septembrie la 6,7 miliarde de euro, de la 7,7 miliarde de euro în august. Exporturile statelor comunitare către partenerii comerciali din afara Uniunii au urcat cu 3,4% în septembrie, faţă de august, iar importurile au crescut cu 2,2%.
SUA a fost în primele opt luni ţara cu cele mai mari importuri dinspre UE (134,3 miliarde de euro, în scădere cu 20% comparativ cu perioada similară din 2008). China a fost, în schimb, sursa celor mai multe importuri pentru Uniune (137,7 miliarde de euro, în scădere cu 11%).