Preşedintele PSD, Mircea Geoană, şi-a lansat, marţi, în foaierul Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, volumul "Încredere", o carte despre care spune că a scris-o nu ca om politic, ci "ca tată, soţ, român", povestind în paginile cărţii experienţa candidaturii pentru Primăria Capitalei.
"Această carte este, de fapt, un crâmpei, o încercare de străfulgerare a ceea ce au reprezentat pentru mine, pentru Mihaela, pentru copiii noştri, pentru familia noastră, curentele care ne-au influenţat. Este o carte pe care nu am scris-o ca om politic. Este o carte pe care am scris-o ca om, ca tată, ca soţ, ca cetăţean, ca român", a spus Mircea Geoană.
El a afirmat că occidentul, pe care nu l-a văzut niciodată înainte de 1989, i-a oferit imaginea "parteneriatului" în familie.
"O tânără familie, cu un copil, Alexandru, de doi ani şi jumătate şi cu Ana-Maria de şase luni de zile ne-am trezit, pur şi simplu, într-un occident teribil, expuşi acestei mari democraţii. Într-un fel, acolo am înţeles ce înseamnă parteneriatul în familie, am înţeles ce înseamnă, de fapt, că trebuie să scăpăm de complexul cabinetului doi şi că femeia din România trebuie să fie încurajată să fie ceea ce poate şi trebuie să fie", a adăugat Mircea Geoană.
Geoană le-a spus celor prezenţi că în volumul "Încredere" vorbeşte şi despre intrarea sa în politică, "relativ târziu", dar şi despre cum este să intri "nepregătit" într-o competiţie electorală.
"Vorbesc despre experienţa mea în politică şi vorbesc, la modul cel mai deschis, despre experienţa mea din candidatura pentru Primăria Bucureştiului. Mi-am amintit ce înseamnă să intri în politică relativ târziu, cum a fost cazul meu, în 2001, ce înseamnă să fii într-o competiţie politică nepregătit pentru rolul respectiv şi cât de apăsătoare este senzaţia când rămâi singur într-un cort de campanie, după ce am pierdut la Bucureşti, şi am descoperit, în sinea mea, că victoria are foarte mulţi părinţi şi că înfrângerea este întotdeauna orfană", a declarat Geoană.
Candidatul PSD la Preşedinţia României a dezvăluit că titlul cărţii, "Încredere", a fost inspirat de o conversaţie şi o conferinţă la Harvard cu "unul din principalii sociologi, politologi americani", Francis Fukuyama.
"Această carte reprezintă o invitaţie de a mă descoperi. Ea este uşor de citit. Într-un fel, multă lume spune «e campanie prezidenţială, poate această carte e şi un efort de publicitate». Evident că da, dar dincolo de acest lucru este o carte despre mine, despre familia mea, despre rădăcinile olteneşti, despre rădăcinile familiei Mihaelei, care sunt din altă parte, din zona aromânilor, din Prahova", a mai spus Mircea Geoană.
La eveniment au participat câteva zeci de persoane, simpatizanţi şi membri de partid.