Preşedintele Traian Băsescu a catalogat, marţi, vizita la Moscova a liderului PSD Mircea Geoană drept "anormală şi ilegală", precizând că trebuie să ia în calcul "târgul" pe care acesta l-a făcut în Rusia pentru a fi susţinut la Preşedinţie.
Traian Băsescu a spus, într-un interviu transmis pe site-ul său de campanie, că deplasarea la Moscova a lui Mircea Geoană a fost "absolut anormală", mai ales că liderul PSD a declarat că s-a dus să încerce reglementarea relaţiei cu Federaţia Rusă, "în sistem privat".
"Mă tem că această vizită a avut ca obiectiv târgul, de genul: «Te susţinem» - şi Rusia, slavă Domnului, are destui agenţi de influenţă în România, în oameni din mass-media, în oameni din zona de afaceri, deci, «te susţinem, dar condiţiile sunt următoarele»", a spus preşedintele Băsescu.
El a adăugat că "Rusia nu face cadouri". "Totul costă în relaţia cu Rusia şi Mircea Geoană nu poate convinge pe nimeni că s-a dus să îmbunăţească relaţiile cu România în sistem privat", a mai spus Băsescu.
Traian Băsescu a menţionat că, în calitatea sa de şef al statului şi şef al CSAT, trebuie să ia în consideraţie "târgul pe care Mircea Geoană l-a făcut la Moscova pentru a fi susţinut în România să îşi obţină mandatul de preşedinte".
"Costurile ni le va spune probabil cândva domnul Mircea Geoană, sper să nu iasă preşedinte să aibă ocazia să şi plătească factura", a mai declarat Băsescu.
El a spus că, din punct de vedere instituţional, este inacceptabil ca un membru CSAT să se ducă în vizite private să discute relaţia româno-rusă, acest lucru însemnând o "suspiciune uriaşă".
"Imediat după ce a făcut vizita, eu am făcut o declaraţie aparent în alt context, prin care spuneam că este bine ca domnul Mircea Geoană să nu mai fie membru CSAT. Un astfel de comportament pentru un membru CSAT este inacceptabil, preşedintele României este principalul decident în politica externă, cum pleci să îmbunătăţeşti relaţia cu Rusia fără să îl informezi pe preşedintele României, care este şi şeful CSAT", a spus Băsescu.
Şeful statului a mai calificat gestul lui Geoană drept "absolut neconvingător şi absolut ilegal".
"Nu vreau să spun mai mult, deşi am dreptul ca şef de stat să iau în consideraţie - şi nu că am dreptul, am obligaţia - să iau în consideraţie cea mai riscantă variantă a acestei întâlniri, care poate fi pusă sub cuvântul târg", a mai spus el.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a făcut o vizită privată la Moscova, pe 27 aprilie 2009, unde a avut o întâlnire "în secret", aranjată de Boris Golovin, om de afaceri cu interese in domeniul energetic din România, cu un consilier al preşedintelui Dmitri Medvedev, a relatat, săptămâna trecută, HotNews.ro.
"Domnul Geoană, în calitate de preşedinte al Senatului a contactat Ministerul de Externe, precizându-ne că e vorba de o vizită informală, neoficială, şi am pus la dispoziţie un dosar de vizită, adică o evaluare a statului a relaţiilor bilaterale între România şi Federaţia Rusă. Nu ştiu cu cine s-a întâlnit, tocmai pentru că este o vizită neoficială, instituţiile statului nu se interesează în ceea ce priveşte programul, agenda, nivelul de întâlniri. Fiind domnul Geoană atât preşedintele Senatului, cât şi membru CSAT în acel moment, era datoria MAE să asigure această bază de informaţii. (...) Era normal să-i asigurăm un dosar normal de contacte, cu atât mai mult cu cât era şi într-o perioadă apropiată de evenimentele de la începutul lunii aprilie din Republica Moldova", a declarat Cristian Diaconescu (PSD), ministru de Externe la acea vreme, citat săptămâna trecută de HotNews.ro.
Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că întâlnirea ar fi fost aranjată de Boris Golovin, "om de afaceri cu interese în domeniul energetic din Romania, despre care presa a scris că ar fi ex-ofiţer GRU".
Contactat de HotNews.ro, Golovin a negat orice legătură cu liderul PSD. Iniţial, Viorel Hrebenciuc şi Cozmin Guşă au declarat că nu ştiu nimic despre vizita privată făcută de Geoană la Moscova. După câteva ore, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a confirmat că Geoană a efectuat pe 27 aprilie o vizită privată la Moscova, dar spune că nu ştie cu cine s-a întâlnit liderul PSD, ce a discutat şi cât a durat vizita, notează Hotnews.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a confirmat, vineri, al Braşov, că a fost în vizită neoficială la Moscova, precizând că modul "penibil" în care se încearcă specularea acestei vizite este condamnabil, pentru că numai "jucătorii mici" pot aduce aceste lucru în campania electorală.
Geoană a arătat că speculaţiile pe seama vizitei sale la neoficiale la Moscova seamănă, într-un fel, cu atacul preşedintelui Traian Băsescu din 2004, când a spus că autorităţile franceze au venit la Bucureţi "să-şi ia tainul". "Este exact acelaşi mod primitiv, needucat şi contraproductiv pe care actualul preşedinte îl aduce în politca externă", a spus Geoană.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, la B1 TV, că preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a fost la Moscova în luna aprilie fără a-l informa pe şeful CSAT, iar atunci când a spus că este bine că Geoană pleacă din CSAT avea în vedere "exact acest lucru".
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a solicitat, joi, preşedintelui PSD, Mircea Geoană, să ofere explicaţii despre vizita din aprilie de la Moscova şi eventualul sprijin al Moscovei în campania electorală, precum şi despre motivul pentru care a păstrat tăcerea asupra acestei vizite. Candidatul PNL a spus că ar fi fost de salutat o astfel de vizită, dacă Geoană s-ar fi deplasat la Moscova în calitate de preşedinte al Senatului, în mod oficial, "la lumina zilei" şi cu "o agendă clară".
Liderul PNL a declarat, vineri, că este nemulţumit de răspunsul primit de la Mircea Geoană, care a spus că a fost într-o vizită neoficială la Moscova, dar în interes naţional şi i-a solicitat să precizeze ce probleme de interes a discutat cu "al 731-lea consilier al nu ştiu cui".
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, sâmbătă, la Realitatea TV, că presa a fost alimentată cu informaţii despre vizita sa la Moscova, el adăugând că "faimosul" SPP, care raportează ce face un demnitar, era la curent cu această vizită, ca şi ministrul de Externe, Cristian Diaconescu.
"Cineva a alimentat presa cu această informaţie, de care erau la curent instituţiile statului: şi faimosul SPP, care, evident, raportează ceea ce face un demnitar, nu comentez, şi Ministerul de Externe, cu care m-am sfătuit, cu domnul Diaconescu, înainte de vizită", a declarat Geoană.
El a subliniat că a fost în Austria şi în Italia în vizite neoficiale, unde a avut întâlniri importante, despre care presa nu a fost interesată, spre deosebire de vizita neoficială la Moscova.