luni, 16 nov 2009 - Anul XIV, nr. 269 (4255)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lansarea primei rachete româneşti în spaţiu a fost reprogramată pentru începutul anului viitor

Luni, 16 Noiembrie 2009 (15:45:22)

Lansarea primei rachete româneşti în spaţiu a fost reprogramată pentru începutul anului viitor, după o succesiune de amânări, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, informează organizatorii.

La sfârşitul săptămânii trecute, ARCA (Asociaţia Română de Aeronautică şi Cosmonautică) a planificat lansarea din largul Mării Negre a rachetei spaţiale Helen, ca zbor de test înainte de competiţia oficială Google Lunar X Prize - un concurs ce are ca scop trimiterea pe Lună a unui dispozitiv care să transmită date pe Pământ. Lansarea efectivă a rachetei a fost amânată, întrucât condiţiile meteorologice au împiedicat buna desfăşurare a operaţiunilor. Lansarea primei rachete spaţiale româneşti a fost reprogramată pentru începutul anului viitor.

Helen este o rachetă spaţială realizată în trei trepte, care va fi lansată dintr-un balon solar de mari dimensiuni (300 de metri şi 2.000 de kilograme, având volumul unui bloc de zece etaje). În momentul în care se va ajunge în punctul de lansare, racheta va fi plasată pe suprafaţa apei, iar combustibilul bazat pe un tip special de apă oxigenată va fi transferat în tancuri. După ce alimentarea a fost terminată, echipa va începe procedura de umflare a balonului. Această etapă va dura aproximativ trei ore. Când balonul va atinge capacitatea necesară de ridicare, racheta va fi preluată de la suprafaţa apei şi va fi plasată, cu ajutorul unui cablu, sub balon, într-o poziţie aproape verticală. Racheta va fi transportată în stratosferă, la 14.000 de metri altitudine, cu ajutorul balonului Montgolfier, cel mai mare din lume, potrivit reprezentanţilor ARCA.

Echipa ARCA a fost prezentă, în perioada 13 - 15 noiembrie, în largul Mării Negre, pe nava militară "Constanţa 281", unde urma să aibă loc lansarea rachetei Helen. Lansarea propriu-zisă a fost amânată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Curenţii puternici de apă au răsucit balonul solar pe suprafaţa mării, împiedicând umflarea acestuia în totalitate. Echipa ARCA, ajutată de scafandrii militari, a încercat să stabilizeze balonul, dar procedura a durat prea mult, iar radiaţia solară, necesară pentru a încălzi aerul din balon, şi-a pierdut din intensitate, eliminând şansele unei lansări.

"Operaţiunea de sâmbătă a fost un test a cărui experienţă ne va ajuta foarte mult la zborul final. Ne-am fi dorit să parcurgem de data aceasta toate procedurile de lansare stabilite. Curenţii de apă ne-au împiedicat însă, răsucind balonul pe care noi şi echipa de scafandri militari am încercat să-l stabilizăm pe suprafaţa apei. Orele au trecut luptându-ne efectiv cu marea, iar soarele, esenţial pentru a încălzi aerul din balon, şi-a pierdut din intensitate, obligându-ne să amânăm operaţiunea", a declarat Dumitru Popescu, preşedinte ARCA.

Lansarea rachetei Helen a fost reprogramată pentru începutul anului viitor, aceasta urmând să aibă loc tot din largul Mării Negre. La operaţiune va lua parte acelaşi echipaj ARCA, care va colabora cu Marina Militară. Întreaga echipă care a participat la operaţiunile de sâmbătă numără aproape 150 de oameni, fiind formată din echipajul ARCA, personalul Marinei Militare de pe vasul "Constanţa 281", echipa de scafandri militari, Aviaţia Militară şi ROMATSA - contribuind cu supravegherea spaţiului aerian şi interdicţia de zbor pe durata desfăşurării operaţiunilor, între orele 10.00 şi 15.00.

Replicile internaţionale de felicitare şi încurajare nu au întârziat să apară după evenimentele de sâmbătă.

"Vă dorim succes deplin! Ne-am fi dorit să fim prezenţi pentru a vă felicita personal. Vă mulţumim că aţi pus logoul X PRIZE pe un dispozitiv atât de frumos", a spus Peter H. Diamandis, MD Chairman/CEO, X PRIZE Foundation.

În timp ce munca la proiectul Helen continuă, ARCA a introdus România pe harta ţărilor care dezvoltă programe spaţiale de anvergură, evenimentul de sâmbătă reprezentând un proiect tehnic fără precedent.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lansarea primei rachete româneşti în spaţiu a fost reprogramată pentru începutul anului viitor.
 Vizualizări articol: 759 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lansarea primei rachete româneşti în spaţiu a fost reprogramată pentru începutul anului viitor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei