Avocatul lui Mustafa Tartousi, proprietarul navei cu care Omar Hayssam ar fi fugit din România, a depus la dosarul de la Curtea de Apel Oradea o sentinţă a unui tribunal libanez prin care căpitanul navei, Youssef Tartousi, era amendat după ce ar fi recunoscut că a minţit autorităţile române.
O sentinţă pronunţată în luna iunie a acestui an de un tribunal libanez a fost depusă, luni, la dosarul fugii lui Hayssam din România, aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea, de către Ionel Haşoti, avocatul lui Mustafa Tartousi, proprietarul vasului Iman T, cu care Omar Hayssam ar fi fugit ţară, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Sentinţa a fost pronunţată într-un proces de calomnie intentat de Mustafa Tartousi împotriva vărului său, Youssef Tartousi, căpitan al navei în noaptea de 29/30 iunie 2006, când a fugit Omar Hayssam, şi în care Youssef Tartousi a fost acuzat că "a inventat" atunci când a declarat că Mustafa Tartousi i-a cerut scoaterea lui Hayssam din România.
Potrivit sentinţei depuse la dosar, în timpul procesului Youssef Tartousi şi-a recunoscut vinovăţia, fiind condamnat la plata unei amenzi de 100.000 de lire libaneze sau la zece zile de închisoare, plus cinci milioane de lire libaneze ca daune pentru Mustafa Tartousi.
Potrivit unui alt set de documente depus tot luni de avocatul Haşoti, în condiţiile în care, în 2008, Mustafa Tartousi era inculpat pentru terorism, firma sa Askila Shipping a primit autorizaţie de la Agenţia Naţională de Control al Exporturilor pentru export de armament, marfa fiind transportată tot cu nava Iman T.
"Acest fapt este relevant pentru modul în care autorităţile din domeniul siguranţei naţionale îl privesc pe Mustafa Tartousi", se arată în adresa ataşată de avocatul sirianului, adăugând că firma acestuia a făcut "patru asemenea transporturi strategice cu acordul statului român".
În dosarul fugii lui Hayssam, Youssef Tartousi este martor.
Dosarul privind fuga din România a lui Omar Hayssam se judecă la Curtea de Apel Oradea, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în luna mai, cererea de mutare a cauzei de la Curtea de Apel Bucureşti.
La sfârşitul lunii noiembrie 2007, procurorii i-au trimis în judecată pe Mustafa Tartoussi, Mukhles şi Mahmoud Omar pentru înlesnire a ieşirii din ţară a unei persoane despre care se cunoştea că este cercetată pentru fapte de terorism, precum şi pe Omar Hayssam, sub aspectul comiterii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada 23-30 iunie 2006, Mustafa Tartoussi ar fi planificat şi înlesnit, împreună cu inculpaţii Omar Mahmoud şi Omar Mukhles, ieşirea frauduloasă din România a lui Omar Hayssam, deşi cunoştea faptul că acesta a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unor acte de terorism prin organizarea şi finanţarea operaţiunii de răpire a trei jurnalişti români în Irak.
Cercetările efectuate în faza de urmărire penală au relevat faptul că plecarea din ţară a lui Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritimă, cu ajutorul inculpaţilor Mustafa Tartoussi, Mukhles Omar şi Mahmoud Omar, aport justificat de "considerente de ordin material - în primul caz - şi de ordin familial - în cel de-al doilea caz".
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea, în lipsă, la 20 de ani de închisoare a omului de afaceri Omar Hayssam, judecătorii respingând recursul promovat de avocaţii sirianului, care ceruseră rejudecarea procesului.
Hayssam este urmărit general naţional şi internaţional în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti.
Următorul termen stabilit în acest proces la Curtea de Apel Oradea este în 25 noiembrie. Potrivit unei solicitări înregistrate, în 19 octombrie, la instanţa orădeană, fraţii lui Omar Hayssam, Omar Mukhles şi Omar Mahmoud, au solicitat să le ridice interdicţia de a părăsi România, pentru a putea participa la un pelerinaj religios la Mecca, pelerinaj care se va desfăşura până în 5 decembrie.
Dosarul acestui caz conţine nouă volume, dintre care unul cu documente clasificate, astfel că mai mulţi magistraţi ai Curţii de Apel Oradea, inclusiv cel care va prezida completul de judecată în cazul lui Omar Hayssam, au început demersurile pentru obţinerea certificatului de securitate emis de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), care permite accesul la secrete de stat.