Ministerul irlandez al Justiţiei a anunţat la acest sfârşit de săptămână că începe un proiect finanţat de UE pentru a convinge muncitorii străini şi solicitanţii de azil să se întoarcă în ţările de origine, relatează The Observer, în ediţia electronică.
O purtătoare de cuvânt a declarat pentru The Observer la acest sfârşit de săptămână că schema se va aplica doar cetăţenilor din afara UE care locuiesc în Irlanda şi va presupune cheltuieli în valoare de aproximativ 600.000 de euro în acest an. "Banii nu vor fi oferiţi direct indivizilor, schema desfăşurându-se mai degrabă prin proiecte şi organizaţii", a adăugat ea.
Ministerul a precizat că nu a estimat numărul imigranţilor care ar putea beneficia de această măsură, iar campania a fost promovată vineri de publicaţiile irlandeze.
Acest program de repatriere voluntară a fost conceput pe fondul temerilor tot mai mari privind costurile imigraţiei în Irlanda. Astfel, săptămâna trecută, primarul oraşului Limerick a generat o dispută politică atunci când a cerut deportarea tuturor cetăţenilor UE care au rămas fără loc de muncă de peste trei luni şi solicită beneficii sociale.
Primarul a fost nevoit să îşi retragă cuvintele după o serie de proteste, în timp ce partidul său, Fine Gael, s-a distanţat de comentariile sale.
Potrivit biroului de statistică al Irlandei, circa 18 la sută dintre locuitori nu au cetăţenie irlandeză. Majoritatea provin din Europa de Est, China, Brazilia şi vestul Africii sau sunt cetăţeni britanici care s-au stabilit aici.
Unii academicieni susţin însă că cifra reală este de peste 20 la sută, ceea ce înseamnă că cetăţenii străini din Irlanda reprezintă o cincime din populaţie. Majoritatea au venit în Irlanda în perioada expansiunii economice, pentru a ocupa locuri de muncă vacante din construcţii, vânzări sau turism.